Δευτέρα, Μαρτίου 19, 2012

Σήμερα η δημοπρασία των CDS


Οι επενδυτές που αγόρασαν ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα θα μάθουν σήμερα, Δευτέρα, το ποσό που θα λάβουν μετά την ενεργοποίησή τους, περιορίζοντας τις ανησυχίες ότι η πληρωμή τους θα μπορούσε να προκαλέσει τραπεζική κρίση.

Ο μεγαλύτερος φόβος ήταν ότι μια ενεργοποίηση των CDS -τα οποία δαιμονοποιήθηκαν για το ρόλο που έπαιξαν στην πιστωτική κρίση του 2008- θα προκαλούσαν μια αλυσιδωτή αντίδραση με απρόβλεπτες συνέπειες.

Οι αγοραστές και πωλητές των CDS θα συμμετάσχουν σε μια πολύπλοκη δημοπρασία όπου τα ομόλογα αγοράζονται και πωλούνται προκειμένου να καθοριστεί μια τελική τιμή, ή «ποσοστό επανάκτησης» για τα ελληνικά ομόλογα.

Με βάση αυτό το ποσοστό, οι κάτοχοι των συμβολαίων CDS θα λάβουν μετρητά τα οποία θα τους αποζημιώσουν για τις ζημίες που έχουν υποστεί μετά την απομείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που κατείχαν.

Με βάση την τωρινή αξία των ελληνικών ομολόγων, το ποσοστό επανάκτησης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 23%, που σημαίνει ότι ένας κάτοχος ασφαλίστρων αξίας 10 εκατ. δολαρίων θα λάβει 7,7 εκατ. δολάρια από αυτόν που του πούλησε το CDS.

H συνολική καθαρή αποζημίωση θα μπορούσε να ανέλθει στα 2,5 δισ. δολάρια βάση της καθαρής αξίας των CDS που έχουν εκδοθεί και ανέρχεται στα 3,18 δις δολάρια, σύμφωνα με το αμερικανικό Κεντρικό Αποθετήριο και Γραφείο Εκκαθαρίσεως χρηματιστηριακών συναλλαγών (DTCC).

Τα τελικά αποτελέσματα της δημοπρασίας αναμένεται να ανακοινωθούν το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ οι τελικές πληρωμές θα διακανονιστούν στις 26 Μαρτίου.