Κυριακή, Ιουλίου 25, 2010

Επικίνδυνο ό,τι δεν ελέγχεται !


Της Σοφίας Αδαμίδου



«Πρώτα ήρθαν και συλλάβανε τους κομμουνιστές. Δε μίλησα, επειδή δεν ήμουν κομμουνιστής. Έπειτα, ήρθαν για τους Εβραίους. Δε μίλησα, επειδή δεν ήμουν Εβραίος. Μετά συλλάβανε του εργάτες, μέλη συνδικάτων. Δε μίλησα, επειδή δεν ήμουν συνδικαλιστής.

Ύστερα, ήρθαν για τους καθολικούς. Πάλι δε μίλησα, επειδή ήμουν προτεστάντης. Αλλά στο τέλος, όταν ήρθαν να πιάσουν εμένα, δεν είχε απομείνει κανείς, για να μιλήσει».
Είναι η γνωστή φράση του προτεστάντη ιερέα Μάρτιν Νιμάιλερ που είχε φυλακιστεί από τους ναζί.

Επίκαιρο και διαχρονικό, ένα μάθημα προς όλους όσοι σιωπούν, όταν γύρω μας καταπατούν δικαιώματα, όταν φιμώνουν φωνές, όταν φυλακίζουν συνειδήσεις. Ένα σήμα κινδύνου που αποκτά απόλυτη ισχύ σήμερα, με όσα συμβαίνουν καθημερινά από τους δρόμους της Αθήνας, όπου το ανθρωποκυνηγητό εργατών από άλλες χώρες καταγωγής έχει πάρει χαρακτήρα πογκρόμ, μέχρι τους «δρόμους» του διαδικτύου που τους κλείνουν σε όποιον έχει μια διαφορετική άποψη, μέχρι τους «δρόμους» της σκέψης που προσπαθούν να της κλείσουν το πέρασμα, αφήνοντας μόνο ελεύθερους αυτούς που συναλλάσσονται με το σύστημα, αυτούς που εξυπηρετούν και εξυπηρετούνται .

Συμπέρασμα όπως δεν σταυρώνουμε τα χέρια δεν πρέπει να σταυρώσουμε και τη σκέψη. Σ' αυτό μπορεί να μας βοηθήσει η μνήμη και η γνώση που μας υπενθυμίζουν το ρόλο του κεφαλαίου στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Στο Συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων που έγινε το Μάη του 1975 στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής Χέλμουτ Κρας, κατήγγειλε απερίφραστα: «Σ' όλο τον κόσμο, το κεφάλαιο έχει εξαπολύσει επίθεση εναντίον της ελευθεροτυπίας. Μ' αυτό τον τρόπο διακυβερνάται όχι μόνο η τύχη των δημοσιογράφων, αλλά και η ίδια η λειτουργία της Δημοκρατίας.

Όσο για τις χώρες που έχουν μόνο το όνομα της Δημοκρατίας, εκεί δεν υπάρχει καν πρόβλημα: ώστε καταντά απόλυτος ευφημισμός να μιλήσει κανένας για ελευθεροτυπία και ενημέρωση και άλλα περιττά παρόμοια.».

Δεν είναι δύσκολο λοιπόν γι' αυτούς ό,τι δεν ελέγχουν, είτε να το σαμποτάρουν, είτε να το κλείνουν. Και μένει σε μας να επιλέξουμε αν θα μείνουμε θεατές ή θα βαδίσουμε κόντρα στο ρεύμα!