Κυριακή, Ιουλίου 25, 2010

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΣΑΔΙΚ ΑΧΜΕΤ,ΤΟΥ ''ΝΤΕΝΚΤΑΣ'' ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ


Το νεκραναστημένο κόμμα του Αχμέτ Σαδίκ έχει τα ηνία στο φετινό μνημόσυνο για τα 15 χρόνια από τον θάνατό του, στο οποίο μάλιστα εξασφάλισε ιδιαίτερα υψηλή εκπροσώπηση από πλευράς Τουρκίας.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, ο δεύτερος τη τάξει μετά τον πρωθυπουργό Ταγήπ Ερντογάν θα βρεθεί στην Κομοτηνή προκειμένου να παραστεί στο μνημόσυνο, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται τουρκόφωνα έντυπα της Θράκης. Το DEB το κόμμα του μακαρίτη γιατρού Αχμέτ Σαδίκ που θέλησε να γίνει «ο Ντενκτάς της Θράκης», που ανέπτυξε μια ηγετική φυσιογνωμία επιλέγοντας τον δρόμο της σύγκρουσης για να εμπεδώσει το αίσθημα του τουρκισμού στους μουσουλμάνους της περιοχής, τιμάται κατά κόρον ως εθνικός ήρωας στην Τουρκία, ενώ η οικογένειά του απολαμβάνει προνομίων.

Το μνημόσυνο ως διαδικασία τα τελευταία χρόνια είχε υποβαθμιστεί η προσέλευση μειονοτικών πιστών ήταν πολύ περιορισμένη σε σύγκριση με άλλες χρονιές ενώ φέτος υπάρχει και μεγαλύτερη προβολή και υψηλότερη εκπροσώπηση από την Τουρκία. Για άγνωστους λόγους επιχειρείται να ξαναδυναμώσει και το κόμμα αυτό μέσα από όσα πρεσβεύει. Τιτλοφορείται ως κόμμα Φιλίας Ισότητας και Ειρήνης (DEB), μετά από μακρύ χρονικό διάστημα θέλει ξανά να πάρει την θέση του στην πολιτική ζωή της Ελλάδας και θα επιδιώξει να κάνει το πρώτο του βήμα με ένα εντυπωσιακό μνημόσυνο.