Τρίτη, Ιουνίου 08, 2010

Σήμερα αναμένεται το πόρισμα για το Βατοπέδι!


Το μεσημέρι της Τρίτης (8/6) αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο της μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βισθωνίδας.Παράλληλα, στην κατάθεση του, ο Σωκράτης Ξυνίδης ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής επανέλαβε όσα είχε πει για την υπογραφή του λέγοντας χαρακτηριστικά «Πώς είναι δυνατόν να με συνδέουν εμένα με το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου, όταν όλα τα δικόγραφα που στρέφονται ενάντια στη Μονή, φέρουν την αμισθί υπογραφή μου».

Στις 12 το μεσημέρι της επόμενης μέρας, η εξεταστική επιτροπή θα συνεδριάσει και θα δημοσιοποιηθεί το πόρισμά της μαζί με παραρτήματα που θα σχετίζονται με τα «πορίσματα» των υπολοίπων κομμάτων.

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας (7/6), όλα τα κόμματα εκτός του ΚΚΕ προσπάθησαν να συντάξουν κοινές πορισματικές θέσεις για την εξέλιξη του σκανδάλου αλλά και τις πολιτικές ευθύνες υπουργών στη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας.

Το ΚΚΕ ανέφερε πως αν και συμφωνεί με κάποιες από τις διαπιστώσεις των υπολοίπων δε συμμετέχει στη συνεννόηση, μετά την απόρριψη του αιτήματός του για θεσμικές παρεμβάσεις που θα αφορούν την ακύρωση των αυτοκρατορικών χρυσόβουλων και των εκκλησιαστικών σιγιλίων ως τίτλων ιδιοκτησίας, αλλά και για ειδική νομοθετική ρύθμιση που θα αφορά τη λίμνη Βισθωνίδα.

Παράλληλα, ο κ.Ξυνίδης κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής επανέλαβε τα εξής για την υπογραφή του με την οποία παραχωρήθηκε η νησίδα Άντα Μπουρού στη Μονή Βατοπαιδίου:

“Η υπουργική απόφαση που επεκύρωνε την απόφαση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του υπουργείου Οικονομικών είχε ήδη μπει, η Λιμενική Επιτροπή όφειλε να υλοποιήσει τον αποχαρακτηρισμό τμήματος της νησίδας που την αφορούσε, (προκειμένου να θεωρηθεί πλέον ιδιωτική έκταση) και η πρώτη αυτή «νίκη» της Μονής στις επιδιώξεις της, απετέλεσε το έναυσμα, προκειμένου ο ίδιος, αλλά και ο αδελφός του (ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ξάνθης) να εναντιωθούν στους μοναχούς, σε μια υπόθεση που τότε, μόλις ξεκινούσε, αλλά που αργότερα, εξελίχθηκε σε σκάνδαλο”.

Επιστολή Αλέξανδρου Κοντού στην Εξεταστική Επιτροπή

Εκτός όμως από την κατάθεση του κ. Ξυνίδη στην Εξεταστική επιτροπή, διαβάστηκε τη Δευτέρα η επιστολή πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλέξανδρου Κοντού, που απαντά στην κατάθεση του τότε υφισταμένου του Κώστα Κιλτίδη.

Αναλυτικότερα, «Ο κ. Κιλτίδης χειρίστηκε το θέμα χωρίς ποτέ να με ενημερώσει» και πως «προσωπικά δεν πήρα καμία πρωτοβουλία για το ζήτημα και δεν ζήτησα να συνταχθεί και να υποβληθεί ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Στις συσκέψεις που έγιναν για την υπόθεση (σ.σ. εκ μέρους του κου Κιλτίδη), δεν ζητήθηκε ποτέ να παραστεί εκπρόσωπος του γραφείου μου. Δεν είχα ποτέ ενημέρωση από τον υφυπουργό κο Κιλτίδη για την γνωμοδότηση, τόσο πριν, όσο και μετά την αποδοχή της γνωμοδότησης από τον ίδιο κατά τον Απρίλιο του 2008. Ο υφυπουργός κος Κιλτίδης, έκανε με την υπογραφή του αποδεκτή την σχετική γνωμοδότηση, όχι μόνον καθ’ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του, αλλά και χωρίς να μου την κοινοποιήσει, ή να δώσει σχετική εντολή στις υπηρεσίες να το πράξουν».

Απάντηση Κ. Κιλτίδη

Δηλώσεις έκανε ο Κώστας Κιλτίδης με αφορμή την επιστολή του Αλέξανδρου Κοντού στην Εξεταστική επιτροπή.

Ειδικότερα:

«Σημεία των καιρών και του εκφυλισμού της πολιτικής ζωής αποτελεί η επιστολή του κ. Κοντού. Μόνο ανακρίβειες αναφέρει και κινείται εκτός υπηρεσιακής δεοντολογίας και αρμοδιοτήτων.

Ζήτησα από την εξεταστική επιτροπή να παρεβρεθώ σε αυτή και να εξεταστώ κατ' αντιπαράθεση με τον ίδιο και με οποιοδήποτε υπηρεσιακό παράγοντα, προκειμένου να βεβαιώσει το αληθές των δικών μου απόψεων που είναι οι ίδιες ακριβώς που εξέφρασα στην προηγούμενη εξεταστική επιτροπή».