Τρίτη, Μαΐου 04, 2010

Σε ρόλο κομπάρσου...


Του Αντώνη-Μάριου Παπαγιώτη

Κομπάρσος. Ο βοηθητικός ηθοποιός. Μεταφορικά, αυτός που προσπαθεί διακαώς για κάτι αλλά στο τέλος αποτυγχάνει λόγω έλλειψης καλής στρατηγικής, ο ανάξιος αναφοράς. Αυτός που δεν έχει πρωτεύοντα λόγο ή ρόλο σε μια κατάσταση. Ή αυτός που ενώ θα έπρεπε να είχε, τελικά δεν έχει. Προσωποποιημένο παράδειγμα στη μεταφορική εκδοχή της ιδιότητας, ο πρόεδρος της ΝΔ, κ. Αντώνης Σαμαράς.
Συνεπαγωγικά, ρόλο κομπάρσου στο πολιτικό σκηνικό έχει και η ίδια η Συντηρητική Παράταξη. Πάντα τελευταίος, ο νέος Πρόεδρος προβαίνει σε δηλώσεις, οι οποίες δεν καταδηλώνουν τον πρωτεύοντα ρόλο που οφείλει να έχει η Αξιωματική Αντιπολίτευση. Ακόμα, η ΝΔ εν συνόλω δεν έχει διαμηνύσει αν θα ψηφίσει τα νέα μέτρα ή θα αντιταχθεί για μικροπολιτικά οφέλη και λόγους δημαγωγίας.
Συνέχεια, ο κ. Σαμαράς μοιάζει να άγεται και να φέρεται από τις πολλές φωνές και διαφορετικές γραμμές που υπάρχουν στο κόμμα.
Αποτέλεσμα, οι άλλοι να τον....
προλαβαίνουν κι αυτός να φαντάζει πάντα ο μη έχων στοχευμένη πολιτική κατεύθυνση, κατασταλαγμένο σχέδιο και να μοιάζει πάντα όταν παρεμβαίνει για να διασώσει τα προσχήματα του θεσμικού του ρόλου, εκτός από τρομοκρατημένος και φοβικός. Εκτός από εν δυνάμει ηγέτης που έπεται πάντα των γεγονότων να φαίνεται και συμμετέχων ως βοηθητικό πιόνι σ' ένα στημένο παιχνίδι. Ή σ' ένα εκ των πραγμάτων καθορισμένο πολιτικό σκηνικό, αν προτιμάς.
Οι βοηθητικοί ηθοποιοί δουλεύουν επτάωρο με μισθό ανειδίκευτου εργάτη, ένα γεύμα και αναψυκτικά, ενώ υψηλότερα αμειβόμενοι είναι οι "κάρακτερς" Όσοι λένε ως πέντε ατάκες παίρνουν 50% επιπλέον της βασικής αμοιβής τους.
Στη Νέα Δημοκρατία αμείβονται όλοι ως "καρακτερίστες" και όσοι λένε καμιά ατάκα παραπάνω, γίνονται αντικείμενο χλεύης και επωμίζονται τις ευθύνες της ακυβερνησίας Καραμανλή, είτε μετείχαν ενεργά στις ακυβερνήσεις του, είτε όχι. Τρώνε καλά και τις περικοπές που θα έχουν από τούδε, τις ισοφαρίζουν από αύξηση των συμμετοχών τους σε επιτροπές της Βουλής, σαν όλους τους κυρίους βουλευτές σου.
Αν και για τους περισσότερους, το "κομπαρσιλίκι" αποτελεί ημιασπασχόληση, δεν λείπουν οι επαγγελματίες του χώρου που απασχολούνται σχεδόν καθημερινά σε ταινίες, σίριαλ αλλά και στον χώρο της διαφήμισης και του βιντεοκλίπ. Στο κόμμα της ΝΔούλας, το "κομπαρσιλίκι" για όλους ανεξαιρέτως αποτελεί βασική ενασχόληση, αν δεν έχουν κάποιο άλλο παράλληλο επάγγελμα ή μίσθωμα με το οποίο ασχολούνται. Αναλώνονται σχεδόν καθημερινά με την συμμετοχή τους σε τηλεοπτικά πλατό (βλ.π. κ. Χατζηδάκης) δίχως ο λόγος του να έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, αφού το πρότερο ημιτελές κυβερνητικό τους έργο είναι ακόμα νωπό. Είναι τόσο νωπό που τους μεταφέρει μια νωθρότητα στην αντιμετώπιση των πολιτικών τους αντιπάλων. Κανείς τους δεν προβαίνει σε ρηξικέλευθες και ριζοσπαστικές προτάσεις. Κανείς τους δεν κάνει επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή. Όλοι τους εξαντλούνται στη συμβολή χαχανητών σε παρέες που συνεστιάζονται πέριξ του Κολωνακίου. Ένας ειδικά, ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, έχει εμπλουτίσει τις επιλογές καλοπέρασής του και περιορίζεται μόνο στην ανάγνωση καθυστερημένων και κοινότοπων δελτίων τύπου από το πόντιουμ της Ρηγίλλης.
Και έτσι το πλατό, πίσω από τα Τείχη της Σάμαρις, ψάχνει για πρωταγωνιστή/ες..
http://press-gr.blogspot.com/2010/05/blog-post_9146.html