Πέμπτη, Μαΐου 27, 2010

Ομολόγησε ότι λαδώθηκε και απήλθε ατιμώρητος!


Σε ομολογία- σοκ ότι δωροδοκήθηκε από τη Siemens προχώρησε ο πρώην υπουργός - και κάποτε στενός συνεργάτης του Κ. Σημίτη- Τάσος Μαντέλης, ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής. Ισχυρίστηκε ότι τα χρήματα προορίζονταν για τον προεκλογικό του αγώνα- παρ΄ ότι δεν δόθηκαν σε εκλογική χρονιά!Χορηγός μου η... Siemens
Θύελλα στη Βουλή για την ομολογία Μαντέλη ότι δέχθηκε 200.000 μάρκα από τη Siemens
Ομολογία- σοκ χθες από τον Τάσο Μαντέλη. Ο τέως υπουργός παραδέχθηκε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής, που διερευνά το σκάνδαλο Siemens, ότι έλαβε το 1998 σε λογαριασμό στην Ελβετία 200.000 μάρκα (100.000 ευρώ) από τη γερμανική ...
εταιρεία ως «προεκλογική χορηγία»!

Ωστόσο την ίδια στιγμή αρνήθηκε ότι γνωρίζει τον αποστολέα και δεύτερου εμβάσματος το 2000 στον ίδιο λογαριασμό ύψους 250.000 μάρκων (125.000 ευρώ) παραπέμποντας στη Δικαιοσύνη προκειμένου- όπως φέρεται να είπε- να μάθει και ο ίδιος την πηγή της προέλευσης του συγκεκριμένου ποσού!

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο κουμπάρος του τέως υπουργού Γιώργος Τσουγκράνης, ο οποίος ανέλαβε να ανοίξει τον λογαριασμό με την επωνυμία Α. Ρόκος σε ελβετική τράπεζα τον Σεπτέμβριο του 1998 αλλά και να τον διαχειρίζεται, κατέθεσε στην Εξεταστική πως κατά την εκτίμησή του και το δεύτερο ποσό προέρχεται από την ίδια πηγή.
Επίσης αποκάλυψε ότι ο ίδιος ο κ. Τ. Μαντέλης τού ζήτησε το καλοκαίρι του 1998 να ανοίξει τον επίμαχο λογαριασμό σε τράπεζα της Ελβετίας για να μπαίνουν σ΄ αυτόν χρήματα από πολιτικούς του φίλους οι οποίοι ζουν στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τους βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης υπάρχει η διερεύνηση ενός ακόμη λογαριασμού με το όνομα Ρόκος στην ελβετική τράπεζα Ντρέσνερ με 850.000 ευρώ. Επίσης, τόνιζαν πως και οι δύο μάρτυρες επιχείρησαν να ακολουθήσουν κοινή υπερασπιστική γραμμή προκειμένου- όπως επεσήμαναν- ο κ. Τ. Μαντέλης να μη στιγματιστεί με το αδίκημα της δωροδοκίας και τους ξεπλύματος μαύρου χρήματος αλλά «να πέσει στα μαλακά» για την απλή παράβαση του νόμου για τις εκλογικές δαπάνες.
Στην τακτική αυτή, μάλιστα, οι ίδιοι βουλευτές απέδωσαν και την άρνηση του τέως υπουργού να δεχθεί πως και το δεύτερο έμβασμα στον επίμαχο λογαριασμό προέρχεται από τη Siemens ώστε- όπως σημείωναν με νόημα - να αποφύγει την κατηγορία της κατά συρροή δωροδοκίας και να ισχυριστεί ότι έλαβε χρήματα από τη γερμανική εταιρεία άπαξ και μόνο για τις προεκλογικές του δαπάνες ως υποψήφιος βουλευτής τότε στη Β΄ Αθηνών.

«Θράσος...»
Πάντως η χθεσινή αποκάλυψη του κ. Τ. Μαντέλη προκάλεσε τα επικριτικά σχόλια των μελών της Εξεταστικής από την αντιπολίτευση που έκαναν λόγο για «καραμπινάτη μίζα» και για «απύθμενο θράσος» του τέως υπουργού. Μιλώντας με δημοσιογράφους σημείωναν ότι ο τέως υπουργός είναι το δεύτερο πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ μετά τον Θόδωρο Τσουκάτο που παραδέχεται ότι πήρε χρήματα από τη Siemensο κ. Τσουκάτος έχει υποστηρίξει ότι πήρε τα χρήματα και τα κατέθεσε στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ.
Μάλιστα, υπενθύμιζαν πως και οι δύο βρίσκονταν στο στενό περιβάλλον του τέως πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Επιπλέον, υποστήριζαν ότι ο κ. Τ. Μαντέλης έναν χρόνο πριν πάρει τα πρώτα χρήματα από τη Siemens, από τη θέση του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών είχε υπογράψει της προγραμματικές συμβάσεις της γερμανικής εταιρείας με τον ΟΤΕ για τα ψηφιακά κέντρα του Οργανισμού.

Ο κ. Μαντέλης στην πολύωρη κατάθεσή του φέρεται να επέμεινε ότι τα 200.000

μάρκα αποτελούσαν προεκλογική χορηγία από τη Siemens, πως και άλλοι υποψήφιοι βουλευτές και ιδιαίτερα στη Β΄ Αθηνών που είναι μεγάλη εκλογική περιφέρεια λαμβάνουν χορηγίες από επιχειρηματίες, και ότι μια λογική αμοιβή για έναν υπουργό είναι το ποσόν των δέκα εκατομμυρίων μάρκων. Μάλιστα, κατά τους βουλευτές, τους παρότρυνε να ψάξουν να βρουν τον άγνωστο πληροφοριοδότη που έδωσε την πληροφορία σε δύο δημοσιογράφους το καλοκαίρι του 2008 να γράψουν ότι στον τραπεζικό του λογαριασμό έχουν κατατεθεί δέκα εκατομμύρια μάρκα ώστε κάποιοι να ξεπλύνουν τη μίζα στην πλάτη του.

Κατά τα μέλη της Εξεταστικής ο κ. Τ. Μαντέλης υποστήριξε πως ουδέποτε χρησιμοποίησε τα χρήματα της Siemens για τις προεκλογικές του δαπάνες καθώς είχε ήδη συγκεντρώσει το απαραίτητο ποσόν για την προεκλογική του εκστρατεία. Και όταν ρωτήθηκε πώς τον πλησίασαν οι άνθρωποι της γερμανικής εταιρείας, απάντησε ότι του τηλεφώνησε ένας άγνωστος που στην αγγλική γλώσσα του είπε πως ήταν από τη γερμανική εταιρεία και πως θέλουν να του καταθέσουν ένα ποσόν για τις προεκλογικές του δαπάνες. Οταν δε ο ίδιος τον ρώτησε για τι χρήματα επρόκειτο, ο άγνωστος του απάντησε πως είναι αυτά που συνηθίζονται σ΄ αυτές τις περιπτώσεις... Απευθυνόμενος δε προς τους βουλευτές της Εξεταστικής υποστήριξε ότι δεν έχει τίποτα άλλο από ένα γραφείο κι ένα σπίτι και τους προέτρεψε να ανοίξουν όλους τους λογαριασμούς του!