Πέμπτη, Μαΐου 06, 2010

Άγρια κόντρα στη Βουλή, ενώ η χώρα βουλιάζει


Μία από τις πλέον κρίσιμες συνεδριάσεις στην κοινοβουλευτική ιστορία μετατρέπεται σε πεδίο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Α. Σαμαρά.

Με αναφορές στο παρελθόν, στα πεπραγμένα της διακυβέρνησης Καραμανλή από τον κ. Παπανδρέου και ανταπαντήσεις τύπου σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου και τα εξοπλιστικά από τον κ. Σαμαρά, όπως επίσης και επιχειρήματα "Το ψηφίζουμε και μόνοι μας το νομοσχέδιο" 'η "Γιατί να το υπεψηφίσουμε αφού λέτε πως δεν μας έχετε ανάγκη", το ελληνικό κοινοβούλιο΄ψηφίζει τα μέτρα της λιτότητας για την εξασφάλιση της βοήθειας των 110 δισ. ευρώ. Στα θετικά ωστόσο, ότι για πρώτη φορά τίθεται θέμα από τον κ. Σαμαρά για Βουλή 200 βουλευτών και αναθεωρητική Βουλή. Είμαστε υπό την κηδεμονία τοκογλύφων, διατυμπανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι στον Μινώταυρο της Ολιγαρχίας, δηλώνει το ΚΚΕ.

Θέμα επίσης προέκυψε και με το ποιά είναι η δέουσα πλειοψηφία καθώς τα κόμματα της αριστεράς έθεσαν θέμα, το οποίο επίσης θα λυθεί με ψηφοφορία.‘’Για να γίνει έτσι η χώρα φταίξαμε όλοι μας,’’ είπε ο πρωθυπουργός πριν από λίγο στη Βουλή. ‘’Και αυτοί που δεν κυβέρνησαν αλλά είχαν πολιτικό λόγο και έθεταν εμπόδια σε κάθε προσπάθεια αλλαγής,’’ τόνισε. Η ομιλία του κ. Γ. Παπανδρέου στη Βουλή, καθώς σήμερα ψηφίζεται επί του συνόλου το νομοσχέδιο με τα νέα δημοσιονομικά μέτρα, προκειμένου η χώρα να εξασφαλίσει την οικονομική βοήθεια της ΕΕ και του ΔΝΤ, πραγματοποιήθηκε σε έντονο κλίμα.

Ο πρωθυπουργός καταφέρθηκε ιδιαίτερα εναντίον της ΝΔ για τη σημερινή κατάσταση της χώρας, προκαλώντας την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στελέχη της ΝΔ σηκώθηκαν από τα έδρανα και φώναζαν, διακόπτοντας δύο φορές την ομιλία του πρωθυπουργού, που συνεχίστηκε όμως μετά από παρέμβαση του προέδρου της Βουλής.

‘’Κατανοώ, κατανοούμε την οργή, συμπάσχω, η οργή η δικιά μου είναι τεράστια όταν καθημερινά και συνέχεια αναδύονται από τα υπουργεία η απόλυτη ασυδοσία και αναισθησία, κάθε μέρα και νέο παράδειγμα’’, τόνισε ο πρωθυπουργός, κατηγορώντας τη ΝΔ για ψέματα, διαφθορά και κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος τα προηγούμενα χρόνια, κάνοντας λόγο για Βατοπέδι, μίζες, Siemens.

Tα τελευταία πέντε χρόνια δημιουργήθηκε ένα δεύτερο Δημόσιο: διορίστηκαν 60.000 νέοι υπάλληλοι, προσελήφθησαν 100.000 νέοι συμβασιούχοι, ενώ 50.000 έφτασαν οι εργαζόμενοι σε stage. «Να που πήγαν τα λεφτά» είπε ο κ. Παπανδρέου.

‘’Τι θα γίνει αν κηρύξει πτώχευση η χώρα; Τι θα γίνει αν κηρύξει στάση πληρωμών; Με τις καταθέσεις των κόπων του ελληνικού λαού; ‘’ αναρωτήθηκε.

‘’Αν δεν αναλάβετε τις ευθύνες σας,’’ είπε, απευθυνόμενος στη ΝΔ, ‘’το συμπέρασμα θα είναι απλό:

«Ανεύθυνοι ως κυβέρνηση, ανεύθυνοι ως αντιπολίτευση. Λιποτακτήσατε ως κυβέρνηση, λιποτακτείτε ως αντιπολίτευση». είπε.
Μιλώντας για τη χθεσινή τραγωδία ο πρωθυπουργός δήλωσε πως ΄΄μας συγκλόνισε όλους’’ και ‘’μας θέτει όλους ενώπιον των ευθυνών μας’’.

΄΄Ούτε η βία ούτε οι πέτρες θα μας βγάλουν από την επιτήρηση, αντίθετα θα μας βάλουν πιο βαθιά στην ύφεση’’, είπε χαρακτηριστικά. ‘’Η βία δεν δίνει απαντήσεις, λύσεις, δημιουργεί νέες πληγές.’’

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, η πορεία της χώρας κρίνεται και πρέπει ‘’να πούμε όλοι τέλος σε κάθε τέτοιο φαινόμενο’’. ‘’Δεν αντέχουμε άλλες πληγές’’ τόνισε.

Σχετικά με τα νέα μέτρα, ο πρωθυπουργός είπε ότι η ανάκαμψη δεν θα έρθει μόνο από την περικοπή των μισθών και συντάξεων, αλλά κυρίως από τη δίκαιη διανομή του πλούτου και των βαρών, από τη μείωση της σπατάλης και των δημοσίων δαπανών που δεν χρειάζονται.
Είπε επίσης πως δεν τίθεται ζήτημα αυξημένης κατά το Σύνταγμα πλειοψηφίας. ''Τίθεται ζήτημα πολιτικής ευθύνης.'' Το νομοσχέδιο, τόνισε, θα ψηφιστεί ούτως ή άλλως με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ.

Αντεπίθεση Σαμαρά

Στην αντεπίθεση πέρασε στην ομιλία του ο κ. Αντ. Σαμαράς, που τόνισε στον κ. Γ. Παπανδρέου ότι δεν μπορεί να μην απαντήσει στις κατηγορίες του προς τη ΝΔ. Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι ‘’σήμερα χρεοκοπεί ένα ολόκληρο πολιτικό σύστημα αναδιανομής δανεικών κι εσείς το δημιουργήσατε.’’ ‘’Φωνάζατε ότι λεφτά υπάρχουν, και σήμερα έρχεστε να μας κάνετε μάθημα υπευθυνότητας,’’ συνέχισε.

Μίλησε μάλιστα και εναντίον του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, δηλώνοντας: ‘’Η ελληνική οικονομία παρομοιάστηκε με τον Τιτανικό επί των ημερών σας από τον υπουργό Οικονομικών που καλό θα ήταν τόσο καιρό να μη μίλαγε στο εξωτερικό.’’

‘’Σε τέτοιους σκοτεινούς καιρούς οφείλουμε να προσφέρουμε στο λαό πειστικότερη εναλλακτική πρόταση,’’ είπε.

Ο κ. Σαμαράς πρότεινε μια ‘’έκτακτη λύση στο έκτακτο πρόβλημα’’, καλώντας την κυβέρνηση ‘’να αξιοποιήσουμε την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου’’. ‘’Δεν μπορεί μια τεράστια ακίνητη περιουσία να είναι στον πάγκο’’, είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι μεσοπρόθεσμα η αξιοποίηση μπορεί να καλύψει μέρος του χρέους.

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπενθύμισε ότι η η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου υπολογίζεται στα 272 – 300 δις. ευρώ, όσο δηλαδή το σύνολο του δημοσίου χρέους. Την ίδια στιγμή, όπως είπε, το κράτος δεν εκμεταλλεύεται ούτε το 25% των εκτάσεων. Ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για αποκλειστικά αξιοποιήσημα εδάφη, χωρίς ξεπούλημα, αλλά με άλλους τρόπους, όπως μακροχρόνια μίσθωση.

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι ''στόχος μας είναι να βγει η Ελλάδα από το μηχανισμό μια ώρα αρχύτερα,'' αλλά ''εμείς οφείλουμε να το απορρίψουμε''. ''Υπάρχουν προβλέψεις για πρόσθετα μέτρα ανά πάσα στιγμή που θα πρέπει να εγκρίνουμε εν λευκώ από τώρα. Επίσης, προκάλεσαν κοινωνική έκρηξη.'' Οι πολίτες πρέπει να νιώσουν ότι υπάρχει διέξοδος, είπε, ενώ αντιτάχθηκε, μεταξύ άλλων, στις μειώσεις των συντάξεων, στο νομοσχέδιο για τη μαζική πολιτογράφηση των μεταναστών.

'Εκανε επίσης λόγο για ατόφια κομματική προπαγάνδα στο νομοσχέδιο για τα μέτρα. ''Ο απόλυτος πράσινος υποκειμενισμός'', είπε ''και θέλετε εμείς να το ψηφίσουμε. Από δω και πέρα βάζουμε κόκκινες γραμμές''.

Ο κ. Σαμαράς είπε πως ''δεν δεχόμαστε η Ελλάδα να εμπλακεί σε οποιαδήποτε ουσιώδη διαπραγμάτευση για εθνικό θέμα σε τέτοιες στιγμές, από θέση εθνικής αδυναμίας.

Δεν δεχόμαστε καμιά σκέψη, συζήτηση για αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους, που θα μας βυθίσει σε βαθύτερη ύφεση.

Αναφερόμενος ευθέως στα κόμματα της Αρισετράς, ο κ. σαμαράς τόνισε "Καμία διαφωνία για μας δεν θα πρέπει να επιτρέψει, να δικαιολογήσει τη βεβήλωση μνημείων, είτε πρόκειται για τον Αγνωστο Στρατιώτη, είτε πρόκειται για την Ακρόπολη"

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι στριμώχνεται από τα σφάλματα της και τις συνέπειες της και τώρα ρίχνει συστηματικά το φταίξιμο στη ΝΔ. Προειδοποιούμε την κυβέρνηση ότι δεν θα της βγει σε καλό. Μη νομίζετε ότι το τελευταίο εξάμηνο θα είναι εκτός αναζήτησης ευθυνών.'' «Για το χθες δεν ξέρω ποιος φταίει. Αλλά δεν θα αφήσω αναπάντητα όσα είπατε» ανέφερε ο κ. Σαμαράς και απάντησε με σκληρό τρόπο σε όσα είπε ο κ. Παπανδρέου για την πορεία των spread, τις υποβαθμίσεις από τους ξένους οίκους. τα «δώρα σε συνδικαλιστές» και τις σπατάλες από υπουργεία.

''Σήμερα εμείς καταψηφίζουμε τα μέτρα του μηχανισμού στήριξης, προτείνοντας εναλλακτικούς τρόπους διεξόδου,'' είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ακόμη ότι στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών τη Δευτέρα «πρέπει να μιλήσουμε για τη νέα μεταπολίτευση, να ακούσουμε τον κόσμο» και είπε «ναι» σε Βουλή 200 βουλευτών, στην κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, καθώς και σε αναθεωρητική Βουλή «για να περάσουμε τις αναγκαίες τομές».

KKE: Να ανατραπούν τα βάρβαρα μέτρα
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, κάλεσε τους Ελληνες εργαζόμενους σε λαϊκή αντεπίθεση, ενώ τόνισε ότι το κόμμα του "δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από τους αγώνες του για να ανατραπούν τα βάρβαρα μέτρα, όσο και αν το συκοφαντούν ή στήνουν προβοκάτσιες εναντίον του". Ο κ. Παφίλης εκτίμησε ότι «έρχεται θύελλα» με εκατομμύρια Ελληνες που θα κατέβουν στο δρόμο και δεν θα φοβηθούν όσες προβοκάτσιες και αν στηθούν.

Ο κ. Παφίλης, μίλησε «για ωμή και άγρια πραγματικότητα μέτρων» και «για θυσίες του ελληνικού λαού που δεν πήγαν στην ανάπτυξη, όπως επί χρόνια υπόσχονταν τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά στο "Μινώταυρο" που βρυχάται και είναι η ολιγαρχία».

Τα μέτρα είναι μόνιμα, σταθερά και βίαια και έχουν προαποφασιστεί πολλά χρόνια πριν και από τις δύο κυβερνήσεις, αλλά έχουν αυταπάτες όσοι πιστεύουν ότι θα γονατίσουν τους Ελληνες, είπε ο κ. Παφίλης

ΣΥΡΙΖΑ: Είμαστε υπό την κηδεμονία τοκογλύφων

«Ζούμε μια σκληρή κηδεμονία. «Πάμε στον τοκογλύφο!» Αλλά το νομοσχέδιο, δεν δίνει απλώς τα τοκογλυφικά επιτόκια! Υιοθετεί και την λογική του τοκογλύφου! Για να υιοθετήσει τη λογική του τοκογλύφου -στο βωμό της αντιμετώπισης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων- χαρακτηρίζεται από μεγάλα ελλείμματα» τόνισε μεταξύ άλλων ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, προσθέτοντας ότι «Δεν υπάρχει ούτε ένα μέτρο για τη φορολόγηση του πλούτου, για τον περιορισμό της πελατειακής σπατάλης, για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής»

«Και ποιες είναι οι επιπτώσεις; Όχι μόνο μια άγρια αναδιανομή σε βάρος των ασθενέστερων, όχι μόνο ένας άγριος νεοφιλελευθερισμός με τη σφραγίδα ενός σοσιαλιστικού κόμματος και με την εκ δεξιών αβάντα, η οποία εκφράζεται είτε με ανοικτό «ναι» είτε με ένα «όχι, ναι μεν αλλά», θα οδηγήσει σε χειρότερες καταστάσεις και την ελληνική οικονομία. Θα υπάρχει βαθύτερη ύφεση» υπογράμμισε σε άλλο σημείο της ομίλιας του.