Τετάρτη, Μαρτίου 24, 2010

Κατά 160.000 αυξήθηκαν οι νέοι άνεργοι μέσα σε δώδεκα μήνες


Της Χριστινας Kοψινη

Εκρηκτικές διαστάσεις αποκτούν τα προβλήματα στην αγορά εργασίας, καθώς μέσα σε ένα χρόνο προστέθηκαν 160.000 περισσότερες εγγραφές ανέργων στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Χθες η διοίκηση του Οργανισμού έδωσε στη δημοσιότητα πλήρη στοιχεία για το πρώτο δίμηνο του 2010 από τα οποία προκύπτει ότι το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων ανέρχεται, ήδη, σε 766.159 άτομα. Εξ αυτών οι 145.830 δεν αναζητούν εργασία μέσω ΟΑΕΔ (ενδεχομένως μεσαία στελέχη ή εργαζόμενοι και νέοι που ενεγράφησαν για τη μοριοδότηση σε δημόσιους διαγωνισμούς ή για την ένταξή τους στη χορήγηση του ειδικού εφάπαξ βοηθήματος). Επίσης από το σύνολο των εγγεγραμμένων λαμβάνουν επίδομα μόνο 196.000 άτομα, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι είναι 174.266.

Τα τελευταία επίσημα στοιχεία είχαν δημοσιοποιηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος βάσει των μεγεθών που είχε αποστείλει η πρώην διοίκηση του Οργανισμού. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη αναφορά, το πρώτο τρίμηνο του έτους είχαν εγγραφεί 462.000 άτομα.

Χθες υπεγράφη από τον υπουργό Εργασίας η απόφαση για την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ, προκειμένου να ξεκινήσει το πρόγραμμα πρόσληψης 65.000 νέων ανέργων. Ομως, τουλάχιστον για το 2010, η επιτυχία του προγράμματος στο οποίο έχει επικεντρώσει η κυβέρνηση την όποια πολιτική για την τόνωση της φθίνουσας απασχόλησης, δεν αναμένεται να έχει αποτελέσματα. Ο δείκτης των προσλήψεων έχει παγώσει και το 2010, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της πρόσφατης έκθεσης της ΤτΕ, θα συνεχιστεί η ίδια -ή και μεγαλύτερη από το 2009- τάση μείωσης της απασχόλησης.

Ενδεικτικές των προβλημάτων που υπάρχουν στην αγορά εργασίας είναι και οι αδυναμίες λόγω γραφειοκρατικών ή ενδοκυβερνητικών αγκυλώσεων να προχωρήσουν ακόμη και αυτά τα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης σε επιχειρήσεις που κλυδωνίζονται από την κρίση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα μεγάλο πρόγραμμα επιδότησης από τον ΟΑΕΔ του χρόνου διαθεσιμότητας που προγραμματίζουν μεγάλες επιχειρήσεις σκαλώνει προς έγκριση και υπογραφή στο γραφείο της υπουργού Οικονομίας Λ. Κατσέλη. Με ανάλογη αδιαφορία αντιμετώπισε το υπουργείο και κοινό αίτημα ναυτιλιακής επιχείρησης και σωματείων της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης για αναζήτηση τρόπων επισκευής πλοίων στην Ελλάδα, ώστε να συντηρηθεί η απασχόληση στον κλάδο και να μη μεταφερθεί το έργο, όπως τελικά γίνεται, στα ναυπηγεία της Τουρκίας. Σε αυτές τις συνθήκες, η κατάσταση στην αγορά εργασίας αποκτά περισσότερο δραματικούς τόνους, καθώς η εντεινόμενη ανασφάλεια για τη διατήρηση μιας θέσης απασχόλησης σε κλάδους που αντιμετωπίζουν προβλήματα φαίνεται ότι οδηγεί πολλούς εργαζόμενους σε πιστώσεις των όρων υγιεινής και ασφάλειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο τελευταίο τετραήμερο τρεις εργάτες έχασαν τη ζωή τους σε θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα.

Σε αυτές τις συνθήκες (ένας θάνατος κάθε μέρα) η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας αναφορικά με την «Εκστρατεία ενημέρωσης και ελέγχων για την εκτίμηση κινδύνου κατά τη χρήση επικίνδυνων ουσιών στους χώρους εργασίας από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) σε συνεργασία με την Επιτροπή Ανώτερων Επιθεωρητών Εργασίας (SLIC)» ηχεί μάλλον σαν ανέκδοτο.