Παρασκευή, Φεβρουαρίου 05, 2010

Τι προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο


Ταμειακές μηχανές σε όλη την αγορά, τεκμήρια για τους ελεύθερους επαγγελματίες, έξτρα φοροέκπτωση για τις αποδείξεις σε γιατρούς, δικηγόρους είναι....

ορισμένα από τα μέτρα που επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών για να.... “πιάσει” όσους φοροδιαφεύγουν.

Η φοροδιαφυγή φτάνει πλέον στα 15 δισ. τον χρόνο. Έτσι το οικονομικό επιτελείο σύμφωνα με το “Έθνος”, μέσω του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που θα δοθεί αρχές τις εβδομάδας στην δημοσιότητα θα προβλέπει:


Εγκατάσταση ταμειακών
Εγκατάσταση ταμειακών στο σύνολο της αγοράς ακόμα και σε βενζινάδικα, ταξί και λαϊκές αγορές. Αυτό σημαίνει ότι καταργείται ο ειδικός τρόπος φορολόγησης ορισμένων επαγγελμάτων, όπως επιχειρήσεις ανέγερσης οικοδομών, εργολάβοι, υπεργολάβοι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, ΤΑΧΙ, λιανοπωλητές, ενοικιαζόμενα δωμάτια κ.λπ. Όλοι οι επιτηδευματίες θα τηρούν βιβλία εσόδων και εξόδων και θα υπολογίζουν τα εισοδήματά τους με λογιστικό τρόπο (έσοδα - έξοδα).


Ελάχιστο όριο εισοδήματος
Θέσπιση ενός ελάχιστου ορίου εισοδήματος που θα απαγορεύει στους ελεύθερους επαγγελματίες να εμφανίζουν στις δηλώσεις τους κέρδη χαμηλότερα από αυτό. Το ελάχιστο αυτό όριο θα διαμορφώνεται με βάση τις πραγματικές προσωπικές και οικογενειακές δαπάνες που πραγματοποιεί ο επαγγελματίας. Δηλαδή, θα διαμορφώνεται με βάση το κόστος χρήσης του αυτοκινήτου που κατέχει, της επιφάνειας του σπιτιού του, αλλά και των υπόλοιπων ακινήτων που χρησιμοποιεί. Επίσης, θα επηρεάζεται από τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, τις αγορές καταναλωτικών αγαθών μέσω καρτών και άλλες δαπάνες.

Ηλεκτρονική παρακολούθηση
Ηλεκτρονική παρακολούθηση επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με υψηλό κίνδυνο φοροδιαφυγής. Θα υποχρεούνται να ασκούν τις δραστηριότητές τους μέσω πληροφοριακών συστημάτων που θα παρέχονται ή θα ελέγχονται από το υπουργείο Οικονομικών και από τα οποία θα προκύπτει καταγραφή του αριθμού των ραντεβού και των παρεχόμενων υπηρεσιών. Στο νέο σύστημα αναμένεται να ενταχθούν κυρίως γιατροί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί και τεχνίτες.

Έκπτωση για αποδείξεις
Εξτρα φοροέκπτωση θα έχουν οι φορολογούμενοι που συγκεντρώνουν αποδείξεις δαπανών που θα προέρχονται από κλάδους που βρίσκονται στο «κόκκινο» της φοροδιαφυγής. Οι αποδείξεις αυτές θα εκπίπτουν προσαυξημένες, ίσως κατά 50%.

Έλεγχοι του πόθεν έσχες
Αυστηρό έλεγχο του «πόθεν έσχες». Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων θα συλλέξει για διασταυρώσεις και όλα τα στοιχεία από τους λογαριασμούς ύδρευσης, τηλεφωνίας και ηλεκτρικού.

Μερίσματα από offshore
Έλεγχος και φορολόγηση των μερισμάτων από υπεράκτιες εταιρείες μέσω της χρήσης των υφιστάμενων ή επικείμενων διμερών φορολογικών συνθηκών.

Λίστες φοροφυγάδων
Λίστες φοροφυγάδων με ηλεκτρονική... διαπόμπευσή τους.

Δυνατότητα καταγγελιών
Δυνατότητα σε πιστοποιημένους φορολογούμενους να καταγγέλλουν εταιρείες και ιδιώτες που φοροδιαφεύγουν.

Ακίνητα σε offshore
Ελεγχο και φορολόγηση των ακινήτων που ανήκουν σε offshore εταιρείες. Εξετάζεται να αυξηθεί -από το 3% στο 40% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου- ο ετήσιος ειδικός φόρος που καταβάλλουν οι offshore και άλλες εταιρείες για ακίνητα που έχουν στη χώρα μας, ώστε να γίνει ασύμφορη η καταχώριση ακινήτων σε τέτοιου είδους εταιρείες. Για τον σκοπό αυτό, μελετάται η διενέργεια διασταυρώσεων, ώστε να εξακριβωθεί ποια ακίνητα είναι ιδιοκτησίας offshore εταιρειών και δεν έχουν δηλωθεί.

«Επικίνδυνες» ομάδες
Διενέργεια φορολογικών ελέγχων μόνο σε εκείνες τις ομάδες φορολογουμένων που έχουν υψηλό βαθμό «επικινδυνότητας» για φοροδιαφυγή. Εγκατάλειψη της υποχρέωσης ελέγχου όλων των αρχείων μέσα σε διάστημα πέντε ετών.

Τήρηση λογαριασμών
Υποχρεωτική τήρηση από τις επιχειρήσεις επιχειρηματικών λογαριασμών στις εμπορικές τράπεζες.

Επιλογή με πόιντ σύστεμ
Επιλογή των υποθέσεων που θα ελεγχθούν με ένα σύστημα point system που θα βασίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια.

Πληροφορίες για τιμολόγια
Ηλεκτρονική υποβολή (μέσω Ιντερνετ ή κινητού τηλεφώνου) λεπτομερών πληροφοριών για όλες τις εκδιδόμενες αποδείξεις. Τα στοιχεία αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό σε πραγματικό χρόνο πλαστών τιμολογίων και εγκαταστάσεων που δεν εκδίδουν αποδείξεις.

Φορολογική αμνηστία
Φορολογική αμνηστία στους ιδιώτες ή στις εταιρείες που βοηθούν στην προσαγωγή ενώπιoν της δικαιοσύνης διεφθαρμένων υπαλλήλων.

Σκληρές ποινές και πρόστιμα
Επιβολή σκληρών ποινών και εξοντωτικών προστίμων σε όσους συλλαμβάνονται να φοροδιαφεύγουν.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι τελειώνει η ασυλία όσων φοροδιαφεύγουν. «Είναι αδιανόητο να υπάρχει ατιμωρησία», υπογράμμισε ο υπουργός προαναγγέλλοντας τη θέσπιση αυστηρότερων ποινών και προστίμων, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι ορισμένοι φοροφυγάδες θα οδηγηθούν στη φυλακή για παραδειγματισμό.

Μιλώντας στον Alter σημείωσε ότι «δεν μπορεί κάποιος να έχει ένα μεγάλο σπίτι, ένα εξοχικό, ένα ακριβό αυτοκίνητο και να δηλώνει προκλητικά χαμηλό εισόδημα». Πρόσθεσε ότι με την ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και τον αυστηρό έλεγχο του «πόθεν έσχες» θα εντοπιστούν όσοι φοροδιαφεύγουν.