Σάββατο, Φεβρουαρίου 06, 2010

40 χρόνια δουλειάς και σύνταξη στα 67 για όλους



Φόβοι για κύμα πρόωρων συνταξιοδοτήσεων που θα προκαλέσει κατάρρευση των ταμείων. Διαβάστε όλες τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Άγρια είναι τα σενάρια που μελετά η κυβέρνηση εν όψει των ανακοινώσεων για το ασφαλιστικό, στις οποίες αναμένεται να προβεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τις προσεχείς ημέρες με την επιστροφή και του πρωθυπουργού από την επίσκεψή του στο Νέο Δελχί.

Για πρώτη φορά η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Το Βήμα, φαίνεται έτοιμη να τολμήσει να αλλάξει το καθεστώς που ισχύει σήμερα με την 35ετία και να θεσπίσει την 40ετία χωρίς όριο ηλικίας. Το σενάριο αυτό δεν επιβεβαιώνεται από το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά ούτε και διαψεύδεται.

Το σενάριο που επίσης είναι στο τραπέζι των συζητήσεων είναι της αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΤΩΡΑ

- Ασφαλισμένοι προ του 1983 παίρνουν σύνταξη με 35ετία, χωρίς όριο ηλικίας.
- Ασφαλισμένοι 1983-1992 παίρνουν σύνταξη στην 35ετία και συμπληρωμένο το 58ο έτος ή 37 έτη χωρίς όριο ηλίκίας.
- Ασφαλισμένοι από το 1993 και μετά, 37ετία χωρίς όριο ηλίκίας λαμβάνουν σύνταξη.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ

-Εξετάζεται πιθανότατα να τεθεί όριο ηλικίας το 60ο έτος.
- Εξετάζεται αύξηση του ορίου ηλικίας πάνω από το 60ό έτος.
- Εξετάζεται ασφαλισμένοι από το 1993, και μετά να συνταξιοδοτούνται με 40 χρόνια προϋπηρεσίας.

ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ - ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

Η κυβέρνηση έχει υπό εξέταση το σχέδιο εφαρμογής της απόφασης για την εξίσωση των ηλιακών ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο.

Στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι η παροχή κινήτρων για την παράταση του χρόνου εργασίας όπως πχ με την διασφάλιση υψηλότερης σύνταξης. Σε αυτό το πλαίσιο θα μπουν και οι προβλέψεις για κατάργηση ή δραστική περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και των εθελουσίων εξόδων από την εργασία.

Μεγάλες αλλαγές στο ασφαλιστικό αναμένονται και στο συνταξιοδοτικό των υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας με εξαίρεση ίσως στους ιπτάμενους της Πολεμικής Αεροπορίας, τα υπουργεία Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη.

Αναμένεται επίσης να εκλείψει το φαινόμενο της συνταξιοδότησης με 25 χρόνια υπηρεσίας που για τους περισσότερους των Ενόπλων Δυνάμεων σημαίνει ότι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στην ηλικία των 43-45 ετών και να συνεχίσουν να εργάζονται είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή ως στελέχη επιχειρήσεων.