Δευτέρα, Ιανουαρίου 18, 2010

Πράσινη απολογία για τις γαλάζιες αλχημείες




Διπλές εξετάσεις δίνει η κυβέρνηση αυτή τη βδομάδα. Στην Ελλάδα με τους αγρότες που έχουν κλείσει πρόωρα τους δρόμους, αλλά και στις Βρυξέλλες όπου μεταβαίνει ο Γ. Παπακωνσταντίνου, για τις συνεδριάσεις του Γιουρογκρούπ και του ΕCΟFΙΝ.

Και μολονότι ασφαλώς οι τελευταίες δηλώσεις του κ. Θαπατέρο και της κ. Μέρκελ τού προσφέρουν μια ανάσα, ο υπουργός Οικονομικών γνωρίζει ότι η συζήτηση θα είναι δύσκολη- κατ΄ αρχάς, διότι επισήμως έχει ως αντικείμενο την έκθεση- κόλαφο για τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας, όπου θα πρέπει με κάποιο τρόπο να πείσει ότι οι αλχημείες που γίνονταν από το 2004 δεν θα συνεχισθούν- και γι΄ αυτό θα υπάρξουν θεσμικές διασφαλίσεις. Δοθείσης της ευκαιρίας, βέβαια, θα απαντήσει και σε όλες τις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί για το Πρόγραμμα Σταθερότητας- υποσχόμενος πως εάν διαπιστωθεί πως δεν αποδίδει, η Ελλάδα θα λάβει τα αναγκαία πρόσθετα μέτρα.

ΠΙΣΩ ΤΟΥ, βέβαια, ο υπουργός Οικονομικών έχει αφήσει μια Ελλάδα κομμένη στα δύο- ή στα τέσσερα, ανάλογα με το πώς μετρά κανείς. Διότι οι αγρότες άρχισαν δυναμικά τις κινητοποιήσεις τους, προκαλώντας μεγάλες καθυστερήσεις στις μετακινήσεις πολιτών και τη διακίνηση εμπορευμάτων. Είναι κάτι που γνώριζαν όσοι παρακολουθούν τον χώρο, αλλά αιφνιδίασε την κυβέρνηση που εμφανίζεται να μη μπορεί να χαρτογραφήσει πολιτικά τα μπλόκα, ούτε πώς θα κινηθεί στο πλαίσιο του περίφημου διαλόγου.

ΟΜΩΣ η κυβέρνηση αντιμετωπίζει και εσωτερικά προβλήματα με κόντρες υπουργών, απειλές παραιτήσεων και παρεμβάσεις Παπανδρέου ή Πάγκαλου για να συμβιβάσει τα πράγματα. Τώρα, πρόκειται για έλλειψη συντονισμού; Διαφορά αντίληψης για τις προτεραιότητες; Ο καθείς μπορεί να δώσει την ερμηνεία του. Το βέβαιον είναι πως στην «εύθραυστη» περίοδο που διέρχεται η ελληνική οικονομία, ορισμένες επιδείξεις περιττού «φιλολαϊκού» προφίλ συνήθως εκλαμβάνονται αρνητικά και διογκώνονται πέραν των διαστάσεων που έχουν για κάποιον που γνωρίζει την ελληνική- και δη Πασοκική- πραγματικότητα.