Τετάρτη, Ιανουαρίου 27, 2010

Ρυθμίζεται η «ευέλικτη εργασία»


Την επέκταση της μερικής απασχόλησης ακόμη και στις ΔΕΚΟ, δηλαδή στις δημόσιες επιχειρήσεις, στους οργανισμούς και στους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, και την εφαρμογή λύσεων ανάγκης για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κρίση προκειμένου να μην απολύονται εργαζόμενοι θεσμοθετεί το υπουργείο Εργασίας με νομοσχέδιο που θα καταθέσει σύντομα στη Βουλή. Χθες ο υπουργός κ. Α. Λοβέρδος παρουσίασε το προσχέδιο νόμου για τις ευέλικτες μορφές εργασίας, έθεσαν κανόνες, χωρίς όμως να αποφεύγουν τα μέτρα για τα οποία ασκείται σκληρή κριτική από τα συνδικάτα....
Μέτρα όπως η εκ περιτροπής απασχόληση (ως έξι μήνες) των εργαζομένων που «περισσεύουν» σε περιόδους μείωσης της παραγωγής, αλλά και η τρίμηνη διαθεσιμότητα με το 50% των αποδοχών, περιλαμβάνονται στις νέες ρυθμίσεις. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου προβάλλει το επιχείρημα ότι θέτει «περιορισμούς» και «κανόνες» στην εφαρμογή αυτών των μέτρων, όπως είναι η προηγούμενη διαπραγμάτευση με τα σωματεία, αλλά η εφαρμογή τους απομακρύνει από τον στόχο της πλήρους απασχόλησης. Οπωσδήποτε, όμως, φιλεργατικά μέτρα είναι είναι η καταβολή διπλού ημερομισθίου (προσαύξηση) 100% των απασχολουμένων το Σάββατο όπως ακριβώς ισχύει για τις Κυριακές και η υποχρεωτική μετατροπή συμβάσεων έργου που ξεπερνούν το τρίμηνο στον ίδιο εργοδότη σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.
Το πακέτο των προτάσεων για τους εργαζόμενους με ευέλικτες μορφές απασχόλησης προβλέπει:

● Μπλοκάκια: Η συμφωνία για παροχή υπηρεσιών ή έργου, για ορισμένο ή αόριστο χρόνο, τεκμαίρεται ότι υποκρύπτει σύμβαση εξαρτημένης εργασίας εφόσον η εργασία παρέχεται αυτοπροσώπως, αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο στον ίδιο εργοδότη για τρεις συνεχείς μήνες.

● Εργασία τα Σάββατα: Η εργασία που παρέχεται την έκτη ημέρα με παραβίαση του πενθημέρου, εκτός από τις άλλες κυρώσεις, θα αμείβεται με προσαυξημένο κατά 100% ημερομίσθιο (δηλαδή ως παράνομη υπερωρία).

● Μερική απασχόληση: Κάθε συμφωνία για παροχή εργασίας υπό καθεστώς μερικής απασχόλησης υποβάλλεται εντός 8 ημερών στην Επιθεώρηση Εργασίας, διαφορετικά θα θεωρείται ότι καλύπτει σχέση εργασίας με πλήρη απασχόληση. Επίσης, αν υπάρχει ωράριο μικρότερο από το κανονικό, η εργασία θα παρέχεται συνεχώς και μία φορά την ημέρα. Ο απασχολούμενος κάτω των 4 ωρών θα λαμβάνει αποδοχές προσαυξημένες κατά 7,5% και για παροχή εργασίας πέραν της συμφωνημένης προσαύξηση 10%. ● Εκ περιτροπής εργασία: Σε περίπτωση περιορισμού της δραστηριότητας, ο εργοδότης μπορεί, αντί να καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας, να επιβάλει εκ περιτροπής απασχόληση έως 6 μήνες κατά τη διάρκεια του έτους.

● Ενοικίαση εργαζομένων: Στις συμβάσεις που θα συναφθούν ή θα ανανεωθούν μετά την ψήφιση του νέου νόμου, η ενοικίαση εργαζομένων θα γίνεται με τους ίδιους όρους εργασίας (αμοιβές, ωράρια, ασφάλιση στο ΙΚΑ- ΕΤΑΜ κ.ά.) που έχει το προσωπικό του έμμεσου εργοδότη και σε καμία περίπτωση με αμοιβές κατώτερες από εκείνες της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η ενοικίαση θα έχει διάρκεια 12 μηνών- μαζί με τις ανανεώσεις- και 18 μηνών σε περίπτωση αναπλήρωσης μισθωτού, διαφορετικά η σύμβαση θα μετατρέπεται σε αορίστου χρόνου.

● Διαθεσιμότητα: Δεν θα μπορεί να υπερβεί τους τρεις μήνες ετησίως και θα αποφασίζεται υποχρεωτικά ύστερα από διαβούλευση και ύστερα από έγκριση του υπουργού Εργασίας, αν πρόκειται για ΔΕΚΟ.

● Τηλεεργασία: Καθιερώνεται περίοδος προσαρμογής τριών μηνών, μετά την παρέλευση των οποίων εντός 15ημέρων ο εργοδότης ή ο εργαζόμενος μπορεί να ζητήσει την επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς (κανονικής εργασίας). ● Άδεια μισθωτού: Θα επιτρέπεται η κατάτμηση της άδειας σε περισσότερες από δύο περιόδους ύστερα από αίτημα του μισθωτού.

● Χρόνος εργασίας: Για να εφαρμοστούν ελαστικά ωράρια εργασίας ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων, πρέπει να υπάρχει συμφωνία των συνδικάτων (τον λόγο θα έχουν τα κλαδικά σωματεία ή οι ομοσπονδίες σε επιχειρήσεις με λιγότερα από 5 άτομα).

Για τις συντάξεις

Όσον αφορά τις συντάξεις, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, μεταξύ των άλλων, ανακοίνωσε:

● Ρύθμιση που αφορά τη διαδικασία απονομής των συντάξεων, κυρίως για τη διαδοχική ασφάλιση. Η προσυνταξιοδοτική βεβαίωση (Νόμος 2676/1999) έχει τη μορφή προσυνταξιοδοτικής απόφασης, χορηγείται από κάθε Ταμείο σε κάθε υποψήφιο συνταξιούχο ύστερα από αίτησή του, εφόσον υπολείπονται έως και δύο χρόνια για τη συνταξιοδότηση, και περιλαμβάνει πλήρη στοιχεία με το ασφαλιστικό ιστορικό.

● Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την απονομή των συντάξεων ώστε από το 2011 να καταβάλλονται σε τρεις μήνες από την υποβολή της αίτησης. Για τον λόγο αυτό δημιουργούνται στα Ταμεία νέα Κέντρα Ανακεφαλαίωσης και ομάδες εργασίας, για να αντιμετωπίσουν τους επόμενους μήνες τις εκκρεμότητες σε περίπου 150.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης.