Τετάρτη, Ιανουαρίου 13, 2010

«Στροφή» για τα τσιγάρα και τις γονικές παροχές


Αύριο, εκτός απροόπτου, κατατίθεται τελικά στη Βουλή η διάταξη με την οποία θα ξεκαθαρίζει το τοπίο στις γονικές παροχές και δωρεές.

Αυτό ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής, ενώ ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή προανήγγειλε αύξηση των αντικειμενικών αξιών, μείωση των τελών κυκλοφορίας από το 2011, θέσπιση κινήτρων για επαναπατρισμό κεφαλαίων, αλλά και σημαντικές περικοπές στους μισθούς των υψηλόβαθμων στελεχών του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Όσον αφορά στο νέο καθεστώς που θα ισχύει για τις γονικές παροχές και δωρεές θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου έχουν ήδη εισηγηθεί όπως:

* το αφορολόγητο όριο καθοριστεί στο επίπεδο των 200.000 ευρώ, από 95.000 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ οι συντελεστές θα είναι κλιμακωτοί και θα ξεκινούν από το 1% - 20%

* το αφορολόγητο όριο για την πρώτη κατοικία καθοριστεί περί τις 300.000 ευρώ, όπως άλλωστε άφησε χθες να εννοηθεί και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Δ. Γεωργακόπουλος μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Γεωργακόπουλος παραδέχθηκε και το λάθος υπολογισμό που έκαναν οι υπηρεσίες του υπουργείου όσον αφορά στις τιμές των τσιγάρων με αποτέλεσμα, η αύξηση κατά 20%, να εκτινάσσει την τιμή του πακέτου στα 5,40 ευρώ και όχι στα 3,61 ευρώ που υπολογιζόταν από το υπουργείο.

Έτσι και στο θέμα αυτό το οικονομικό επιτελείο κάνει στροφή 180 μοιρών καθώς, όπως παραδέχθηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, θα γίνουν διορθώσεις αφού «για να κάνουμε αλλαγές στην τροπολογία, σημαίνει πως δεν ήταν όλα σωστά».

Παρεμβάσεις σε όλα τα «μέτωπα»

Όσον αφορά στις αλλαγές που σχεδιάζονται στη φορολογία των ακινήτων, ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία είτε θα πληρώσει τον ίδιο φόρο είτε θα ελαφρυνθεί» ενώ το νέο πλαίσιο θα επιβαρύνει σε ποσοστό 5% - 10% τους ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Θα πρέπει βέβαια να αναφερθεί ότι η επικείμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, την οποία ο υπουργός Οικονομικών τοποθέτησε για μετά το Μάρτιο, θα επιβαρύνει όλους ανεξαιρέτως τους ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς στόχος του υπουργείου είναι οι αντικειμενικές αξίες να προσεγγίσουν τις εμπορικές, γεγονός που σημαίνει ότι οι αυξήσεις σε αρκετές περιοχές θα ξεπερνούν ακόμη και το 100%.

Εκτός όμως από τις αλλαγές στη φορολογία κεφαλαίου ο κ. Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος γενικότερα στο νέο φορολογικό πλαίσιο, τόνισε τα εξής:

- θα μειωθούν τα τέλη κυκλοφορία του 2011, προκειμένου να διορθωθούν οι στρεβλώσεις που παρατηρήθηκαν φέτος στο σύστημα

- θα αυξηθεί ο Ε.Φ.Κ. στα καύσιμα, προκειμένου να συγκλίνει η χώρα μας με το μέσο όρο στην Ε.Ε.

- εξετάζεται η παροχή κινήτρων για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, με βάση το ιταλικό μοντέλο. Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών κατέστησε σαφές ότι τα όποια κίνητρα θα πρέπει να είναι δίκαια και όχι αντίστοιχα αυτών που είχαν θεσπιστεί επί εποχής του κ. Γ. Αλογοσκούφη

- δεν τίθεται θέμα αφενός αύξησης του φόρου που επιβάλλεται στις καταθέσεις, αφετέρου δε αναγραφής τους στις φορολογικές δηλώσεις. Για το λόγο εξάλλου αυτό ανέφερε ότι «κακώς έχουν φύγει καταθέσεις», ενώ εκτίμησε ότι οι πιο πολλές θα γυρίσουν αφού βρίσκονται σε θυγατρικές ελληνικών τραπεζών στην Κύπρο.

- η νέα εισοδηματική πολιτική θα ανακοινωθεί στις αρχές του επόμενου μήνα, παρά την πολυπλοκότητα που υπάρχει λόγω του δαιδαλώδους συστήματος των επιδομάτων

- θα υπάρξει μεγάλη μείωση στους μισθούς των υψηλόβαθμων στελεχών του ευρύτερου δημοσίου τομέας, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΡΤ

- ο πέλεκυς θα είναι βαρύς για όσους φοροδιαφεύγουν, ενώ θα δοθεί εντολή στον ελεγκτικό μηχανισμό να είναι αμείλικτος με τέτοιου είδους παραβατικές συμπεριφορές και να βάζει «λουκέτο» ακόμη σε μαγαζιά και ιατρεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος για μια ακόμη φορά στο θέμα των αποδείξεων, επανέλαβε ότι καμία απόδειξη δεν θα πηγαίνει χαμένη αφού όλες, με εξαίρεση φυσικά αυτές των ΔΕΚΟ και των τεκμηρίων, θα αναγνωρίζονται για να έχουν τη δυνατότητα οι φορολογούμενοι να χτίζουν το αφορολόγητο όριο.

Επεσήμανε μάλιστα ότι ορισμένες αποδείξεις που προέρχονται από επαγγελματικές ομάδες στις οποίες παρατηρείται μεγάλη φοροδιαφυγή θα έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα και για το λόγο άλλωστε αυτό όσοι μαζεύουν αποδείξεις πάνω από ένα όριο θα έχουν «έξτρα» έκπτωση.

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πάντως ότι ο τρόπος που θα δηλώνονται οι αποδείξεις στην Εφορία θα είναι απλός, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται ακόμη και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών για τη συμπλήρωση της ειδικής φόρμας στην οποία θα πρέπει να συμπληρώνονται συγκεκριμένα στοιχεία (ΑΦΜ επιτηδευματία, επωνυμία, ποσό).

Προανήγγειλε πάντως ότι το υπουργείο μελετά ήδη την υιοθέτηση ενός νέου συστήματος με βάση το οποίο, όπως επεσήμανε ήδη η «Ν», ο ΑΦΜ του αγοραστή και τα στοιχεία της απόδειξης θα γίνονται άμεσα, κατά το χρόνο της συναλλαγής, γνωστά στην κεντρική υπηρεσία μέσω της διασύνδεσης των ταμιακών μηχανών με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Αντιδράσεις για τον αιφνιδιασμό

Αντιδράσεις και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ έχει προκαλέσει η αιφνιδιαστική κατάθεση της τροπολογίας για τις γονικές παροχές ακινήτων που εντάχθηκε σε άσχετο νομοσχέδιο και μάλιστα χωρίς να ξεκαθαρίζονται οι κλίμακες φορολογίας και το ύψος του αφορολόγητου. Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την προστασία των Δασών όπου εντάχθηκε η επίμαχη τροπολογία δημιουργήθηκε ένταση με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν την απόσυρση της τροπολογίας χαρακτηρίζοντάς την άσχετη προς το συζητούμενο νομοσχέδιο και αντισυνταγματική.

Την ίδια ώρα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση στο μέλλον οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να δεχτούν να συζητηθεί τροπολογία σε «μη σχετικό» νομοσχέδιο, τηρώντας τη δέσμευση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Ο κ. Παπουτσής διευκρίνισε πάντως ότι η συγκεκριμένη τροπολογία κατατέθηκε με βάση τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα της χώρας και ως εκ τούτου μπορεί να συζητηθεί και να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για τα Δάση.

«Δεν υπάρχει αμφισβήτηση επί της νομιμότητας της κατάθεσης της τροπολογίας. Δεν συνάδει, όμως, με τη δέσμευσή μας η οποία είναι να μην έρχονται άσχετες τροπολογίες στα νομοσχέδια τα οποία συζητούμε» πρόσθεσε ο κ. Παπουτσής.