Πέμπτη, Ιανουαρίου 14, 2010

Γ.Παπανδρέου: θα διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες


Απόφασή μας να μετατρέψουμε την μεγαλύτερη κρίση σε...
μεγάλη ευκαιρία, αλλάζοντας ριζικά κατεύθυνση με ριζικές ανατροπές όλων των κατεστημένων καταστάσεων που κρατούν τη χώρα πίσω.
Με αυτά τα λόγια ο πρωθυπουργός άνοιξε τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου γιά την έγκριση του Προγράμματος Σταθερότητας που θα κατατεθεί αύριο στις Βρυξέλλες.
Ο κ.Παπανδρέου -προφανώς γιά να προλάβει πιθανές δημόσιες διαφοροποιήσεις- τόνισε ότι το πρόγραμμα σταθερότητας διαμορφώθηκε συλλογικά, με τη συμμετοχή όλων των υπουργών και χαρακτήρισε μονόδρομο την επιτυχία του, σημειώνοντας ότι στο τέλος αυτής της τριετούς διαδρομής, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες θα είναι περήφανοι.

Τον “οδικό χάρτη” για την ανασυγκρότηση της χώρας, την αναθέρμανση της οικονομίας, αλλά και την επίτευξη θετικών ρυθμών ανάπτυξης από το 2011παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία ο κ. Παπακωνσταντίνου για το 2010 έδωσε αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης στο -0,3, ενώ γιά το 2011 έκανε λόγο για ανάπτυξη 1,5%, που θα φτάσει το 2013 το 2,5%.

Για τη μείωση των δαπανών ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε πως θα δημιουργηθεί ειδικό σώμα στη Βουλή για τον έλεγχο του προϋπολογισμού, θα γίνεται μηνιαίος έλεγχος των δαπανών του προϋπολογισμού από διμερής ομάδες, οι οποίες θα απαρτίζονται από ένα εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών και έναν του κάθε υπουργείου. Παράλληλα, θα γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος δαπανών κάθε κωδικού των προϋπολογισμών των υπουργείων. Όλα τα υπουργεία θα συντάξουν τριετής προϋπολογισμούς δαπανών με στόχο τη μείωσή τους.

Εξάλλου, για το 2010 αναστέλλονται οι προσλήψεις στο δημόσιο με εξαίρεση τους τομείς ασφάλειας υγείας και παιδείας, ενώ από το 2011 για κάθε πέντε υπαλλήλους που θα αποχωρούν από το δημόσιο θα προσλαμβάνεται ένας.

Η πρώτη αντίδραση για το Πρόγραμμα Σταθερότητας αναμένεται από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας. Όπως όλα δείχνουν ότι ο κ. Τρισέ δεν θα παραλείψει να επαναλάβει την ανάγκη να προχωρήσει η Ελλάδα σε δραστικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών της προβλημάτων. Σύμφωνα με τον επενδυτικό οίκο Νomura, πάντως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εκφράσει κατά πάσα πιθανότητα εμπιστοσύνη απέναντι στις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.