Κυριακή, Δεκεμβρίου 20, 2009

Απέκρυψε δωροδοκίες της Siemens ο Ζαγοριανός


Πόρισμα-φωτιά του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου "καίει" τον 4ο ειδικό ανακριτή, Νίκο Ζαγοριανό για μίζες στην υπόθεση του C4I.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του "Πρώτου Θέματος" που παρουσιάζει το πόρισμα του Αναστάσιου Κανελλόπουλου ο 4ος ειδικός ανακριτής που χειρίστηκε την υπόθεση των "μαύρων ταμείων" της Siemens, Νίκος Ζαγοριανός έκανε τα "στραβά μάτια" για μίζες που δόθηκαν για το C4I.

Το πόρισμα του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου σημειώνει ότι αν και υπήρχαν στοιχεία που μπορούσαν να οδηγήσουν σε διώξεις για δωροδοκίες ο κ. Ζαγοριανός άσκησε προσχηματικά μόνο δίωξη για απάτη στο C4I προκειμένου να καλύψει τις μίζες.

"Ο ανακριτής είχε επαρκή στοιχεία για να συμπεριλάβει στα κατά του Μιχάλη Χριστοφοράκου εκδοθέντα τρία εντάλματα συλλήψεως ή και σε ξεχωριστό ένταλμα τις κακουργηματικές δωροδοκίες που αυτός φέρεται ότι τέλεσε, με σκοπό οι συναρμόδιοι για την παραλαβή του έργου (C4I) κρατικοί λειτουργοί και ενδεχομένως κυβερνητικοί αξιωματούχοι συντελέσουν στην ατελή παραλαβή του έργου και την εντεύθεν εκταμίευση εκταμίευση των συναφών τμηματικών πληρωμών" αναφέρει το 23σελιδο πόρισμα.

Για την απάντηση που έδωσε ο Νίκος Ζαγοριανός ότι η ανάκριση ήταν σε εξέλιξη και θα μπορούσε αργότερα να απαγγείλει κατά του Μιχάλη Χριστοφοράκου κατηγορίες για δωροδοκία. Ο Αναστάσιος Κανελλόπουλος όμως δεν πείθεται από την απάντηση και σημειώνει στο πόρισμα του ότι "το προέχον για την υπόθεση του C4I ζήτημα ήταν αν, με αφορμή τη σχετική σύμβαση και την εκτέλεση της, υπήρξε κυβερνητική διαφθορά αλλά και χρηματισμός κομματικών αξιωματούχων και όχι αν η γιγαντιαία εταιρεία Siemens A.G. είχε ή όχι τη δυνατότητα ως υπεργολάβος του έργου να φέρει εις πέρας αυτό και επομένως αν διεπράχθη απάτη ή όχι για την οποία εξεδόθησαν δυο ευρωπαΪκά εντάλματα συλλήψεως".

Να σημειωθεί ότι ο Νίκος Ζαγοριανός αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της κατάχρησης εξουσίας και της παράβασης καθήκοντος μετά από αυτεπάγγελτη έρευνα του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, Γιάννη Παπανικολάου στην υπόθεση της Siemens.