Παρασκευή, Δεκεμβρίου 18, 2009

Ποιοί βουλευτές δεν θέλουν μείωση του μισθού τους



Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού ότι οι μειώσεις μισθών θα ξεκινήσουν από τους υπουργούς και τους βουλευτές, προκαλεί ήδη τις πρώτες αντιδράσεις.



Το ίδιο και η θέση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη ο οποίος τάχθηκε υπέρ της μείωσης της βουλευτικής αποζημίωσης, και μάλιστα στο 50%.
«Πιστεύω ότι όλοι οι βουλευτές πρέπει να αποφασίσουμε μείωση των μισθών 50%, για όσο διαρκεί η κρίση. Δε μπορούμε να πούμε στον ελληνικό λαό "σφίξε το ζωνάρι" κι εμείς να καθόμαστε αναπαυτικά στην "πολυθρόνα των 7.000 ευρώ"», είπε ο κ. Καρατζαφέρης.


Ο Πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος εμφανίστηκε ανοιχτός στην περαιτέρω συμβολή της Βουλής στην προσπάθεια για δημοσιονομική εξυγίανση, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει εάν συμφωνεί με τη μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης κατά 50%. Ωστόσο, δήλωσε πως θα είναι σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών θυμίζοντας πως ήδη από το 2009 οι βουλευτικές αποζημιώσεις είχαν περικοπεί κατά 5%.


Σίμος Κεδίκογλου ΝΔ :

«Σε μια τέτοια κρίση όλοι να συνεισφέρουμε, αν και διατηρώ μια επιφύλαξη κατά πόσο ο ρόλος του βουλευτή είναι επάγγελμα, και κατά πόσο αυξάνεται το πλεονεκτικά των πλέον ευκατάστατων στο χώρο της πολιτικής! Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρξει μια διάκριση στους βουλευτές της περιφέρειας, με εκείνους της Αττικής, αφού οι πρώτοι έχουν περισσότερα έξοδα. Εγώ θα δυσκολευτώ να διατηρήσω τα τρία γραφεία μου: στην Αθήνα, στην Ιστιαία και στην Χαλκίδα, ως βουλευτής που εκλέγομαι στην Εύβοια»

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ΝΔ :

«Είναι λογικό να μειωθούν και οι βουλευτικές αποδοχές, αν και πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη από την αρχή του χρόνοι ήμασταν οι πρώτοι που μειώσαμε τις αποδοχές μας κατά 5%. Να μειωθούν λοιπόν οι αποδοχές, στο πλαίσιο βέβαια του φορολογικού νομοσχεδίου, αφού όπως φαίνεται θα αλλάξει ο τρόπος φορολόγησης της βουλευτικής αποζημίωσης»

Γεράσιμος Γιακουμάτος ΝΔ :

«Εγώ το δέχομαι το μέτρο (της μείωσης αποδοχών), όμως η νέα κυβέρνηση ανήκει στον κόσμο του παραλόγου, από την στιγμή που χθες εισηγήθηκε να πληρώσει 85 εκατομμύρια στους λιμενεργάτες, όταν καταρρέει το ασφαλιστικό και δεν θα έχουμε να πληρώσουμε τις συντάξεις».

Νίκος Νικολόπουλος ΝΔ :

«Αν και εγώ έχω 3 γραφεία να διατηρήσω, ως βουλευτής Αχαΐας, όμως ας νιώσουμε και εμείς οι βουλευτές λίγο άβολα, και πως είναι να τα… καταφέρνεις στα δύσκολα!»

Κυριάκος Βελόπουλος ΛΑΟΣ :

«Συμφωνούμε όλοι οι βουλευτές του ΛΑΟΣ, και με πρόταση του προέδρου μας η μείωση να φτάσει και στο 50% όσο διαρκέσει η κρίση. Βέβαια, υπάρχει ένα ζήτημα με τους βουλευτές της επαρχίας, κυρίως των απομακρυσμένων περιοχών, όπου τα έξοδα εκεί είναι μεγαλύτερα. Ίσως εκεί η μείωση να είναι μικρότερη σε σχέση με τους βουλευτές του κέντρου.»

Νάσος Αλευράς ΠΑΣΟΚ :

«Οι βουλευτές έχουν ήδη αποφασίσει να μην αποδεχτούν εξομείωση με μισθό δικαστικών, καθώς και μείωση των αποδοχών τους κατά 5%. Άρα, είναι λογικό, όπου χρειάζονται δημοσιονομικές θυσίες, οι βουλευτές να αποδεχτούν το μέτρο, ως κίνηση συμβολικού χαρακτήρα»

Ο Αν. Καρυπίδης, βουλευτής ΝΔ Σερρών, υπολόγισε ότι δεν του φτάνει η βουλευτική αποζημίωση για τα γραμμάτια, τη βενζίνη και τη συντήρηση των γραφείων του στις Σέρρες και στην Αθήνα, ενώ ο πρώην υπουργός Ν. Δένδιας είπε ότι «έτσι και αλλιώς οικονομικά μπαίνω μέσα, ας είναι καλά η δικηγορία».

Σημειώνεται πως δεν έχει διευκρινιστεί αν η μείωση των αποδοχών θα είναι της τάξης του 10% ή αν θα καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση.