Παρασκευή, Δεκεμβρίου 11, 2009

Ζεσταίνεται το πάγωμα μισθών


Το πάγωμα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων εξετάζει και πάλι, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση, μετά τη δραματική επιδείνωση του κλίματος διεθνώς για την ελληνική οικονομία, η οποία αποτυπώθηκε χθες και στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών...


Ειδικότερα, για τους μισθούς έχει επανέλθει το σενάριο που προβλέπει πάγωμα για μεικτές αποδοχές άνω των 2.000 ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο έχει διαπιστώσει ότι η εναλλακτική λύση, δηλαδή το πάγωμα μόνο για όσους αμείβονται με βασικό μισθό άνω των 2.000 ευρώ (και με ονομαστικό μισθό ίσως και 4.000 ευρώ) αφορά ελάχιστους και δεν οδηγεί σε σημαντική εξοικονόμηση δαπανών. Έτσι, δεδομένης και της κρισιμότητας των περιστάσεων προσανατολίζεται περισσότερο στο πάγωμα για μεικτές αποδοχές άνω των 2.000

ευρώ, η οποία αφορά περίπου 400.000 υπαλλήλους και συνταξιούχους. Και πάλι, όμως, η εξοικονόμηση υπολογίζεται ότι δεν θα ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, εξετάζεται και η αυστηρότερη εκδοχή για πάγωμα των αποδοχών άνω των 2.000 ευρώ επί μία διετία ή τριετία, κάτι που θα τύγχανε ίσως ευνοϊκότερης υποδοχής από τις Βρυξέλλες, αλλά θα είχε σημαντικότερο πολιτικό κόστος.

Ένα ακόμη σενάριο ανέφερε όχι απλώς πάγωμα μισθών, αλλά και αναστολή των χρονοεπιδομάτων (ωρίμαση), που οδηγούν σε μια αυτόματη αύξηση κατά 2% των αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων.