Τετάρτη, Νοεμβρίου 11, 2009

Κλιμάκιο της Eurostat στην Ελλάδα στις 16-18/11


Κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας Eurostat θα έρθει στην Ελλάδα στις 16-18 Νοεμβρίου, προκειμένου να επιβεβαιώσει τα στατιστικά στοιχεία της χώρας μας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τα αποτελέσματα των συμβουλίων Eurogroup και Ecofin

Στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας ή στις αρχές της επομένης αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και το σχέδιο νόμου για την ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Ερωτηθείς για το εάν θα προσωποποιηθούν ευθύνες για την αναξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι αναμένει το πόρισμα της ανεξάρτητης Επιτροπής που έχει συσταθεί για την ποιότητα των στοιχείων το οποίο και θα καταθέσει στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Η επιτροπή είναι αυτή που θα αποφασίσει για το θέμα της απόδοσης ευθυνών σε συγκεκριμένα πρόσωπα, δήλωσε.

Σημείωσε ακόμη ότι στο Συμβούλιο Ecofin που θα συνέλθει το Φεβρουάριο θα αποφασιστεί η περίοδος προσαρμογής που θα δοθεί στην Ελλάδα προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Όπως ανέφερε, είναι βέβαιο πως η Ελλάδα θα ενταχθεί στο άρθρο 104 παρ. 9 όσον αφορά την επιτήρηση και θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να δοθεί ικανός χρόνος «για μια διατηρήσιμη δημοσιονομική προσαρμογή που να μην φορτώνεται στην πλάτη του Ελληνα πολίτη».

Διέψευσε, ωστόσο, ότι η ένταξη της χώρας στο άρθρο 104 παρ. 9 συνεπάγεται και έλεγχο των κονδυλίων του ΕΣΠΑ καθώς και εγκατάσταση κοινοτικού επιτρόπου στην Ελλάδα.

Φορολογικό νομοσχέδιο

Τον επόμενο Μάρτιο αναμένεται να είναι έτοιμο το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, το νομοσχέδιο δεν θα βασίζεται σε λογική τεκμηρίων αλλά σε ένα νέο «πόθεν έσχες» και στην καλύτερη αποτύπωση του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων, ώστε να ελέγχονται καλύτερα αυτοί για τους οποίους υπάρχουν υποψίες για φοροδιαφυγή.

Επεσήμανε δε ότι στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2010 θα αποτυπώνονται όσο το δυνατόν πληρέστερα όλα τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων και συνολικά οι δαπάνες διαβίωσής τους.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός τόνισε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει στην Ελλάδα ένας πολύ μεγάλος πλούτος που φοροδιαφεύγει, ενώ ειδικά για τις φοροαπαλλαγές τόνισε ότι θα καταργηθούν όσες δεν έχουν κοινωνικό όφελος αλλά μόνο ατομικό και δεν εντάσσονται στη λογική του δημοσίου συμφέροντος.

Παράλληλα, όπως ανέφερε, θα καταργηθεί και η αυτοτελής φορολόγηση των εισοδημάτων ορισμένων κατηγοριών φορολογουμένων.

Ερωτηθείς σχετικά με τις μεταχρονολογημένες επιταγές, δήλωσε ότι, σε συνεργασία με την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στη σταδιακή μείωσή τους, καθώς αποτελούν και κρυφό χρέος.

Κάλεσε τέλος τις τράπεζες να μην ξεχνούν την αγωνία του καταναλωτή και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας και να μετακυλήσουν την ρευστότητα που διαθέτουν τόσο στους καταναλωτές όσο και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ασφαλιστικό

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι ισχύει απολύτως το πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης για τη μη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και τη μη μείωση των συντάξεων.

Όπως σημείωσε, στη συνεδρίαση του ECOFIN χθες στις Βρυξέλλες η Ελλάδα ανέφερε ότι το ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα θα αναμορφωθεί προκειμένου να καταστεί δίκαιο και βιώσιμο και να καλύπτει απολύτως τις ανάγκες των επόμενων γενεών.

Σχετικά με την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο δημόσιο, ζήτημα για το οποίο υπάρχει καταδικαστική απόφαση σε βάρος της Ελλάδας, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι μελετάται το νομικό πλαίσιο και σύντομα θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικό σχέδιο νόμου που θα ανταποκρίνεται τόσο στην καταδικαστική απόφαση όσο και στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.

Δήλωσε, πάντως, ότι είναι βέβαιον πως σταδιακά θα πάμε στην εξίσωση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση ανδρών και γυναικών στο δημόσιο.