Παρασκευή, Νοεμβρίου 06, 2009

Εντός των ημερών η απάντηση Παπανδρέου στην επιστολή του Ερντογάν


Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η απάντηση του Γ.Παπανδρέου στην επιστολή Ερντογάν, στην οποία τονίζεται η ετοιμότητα της Τουρκίας να εξετάσει τα «διμερή προβλήματα» και προτείνει Συμβουλίο Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου, με τη συμμετοχή των δύο πρωθυπουργών και των αρμόδιων κατά περίπτωση υπουργών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, πριν τη συνάντησή του με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ, τόνισε την πρόθεση της κυβέρνησης να χρησιμοποήσει την ελληνική πρωτοβουλία για το δίαυλο άμεσης επικοινωνίας μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών.

Επεσήμανε, μάλιστα πως «χρειάζεται υπευθυνότητα από όλες τις πλευρές», γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά «όποιος βιάζεται σκοντάφτει».

«Χρειάζεται καλή προετοιμασία ώστε να μην σπαταλήσουμε χάριν της επικοινωνίας την ευκαιρία που ανοίγεται μπροστά μας».

Όπως ανέφερε ο κ.Δρούτσας, κατά τη χτεσινή συνάντησή τους, ο υπουργός Επικρατείας της Τουρκίας και διαπραγματευτής της ενταξιακής διαδικασίας με την ΕΕ, Εγκεμένα Μπαγίς, τον ενημέρωσε για την επιθυμία του Τούρκου πρωθυπουργού να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Γ.Παπανδρέου.

Όπως τόνισε ο κ. Δρούτσας, η συνάντηση υπήρξε χρήσιμη ενόψει του Δεκεμβρίου, καθώς, όπως σημείωσε, «μας περιμένουν κρίσιμες αποφάσεις για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας».

«Είναι ζωτικής σημασίας να μιλάμε μεταξύ μας με αμεσότητα και ειλικρίνεια. Η Ελλάδα υποστηρίζει ξεκάθαρα την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Το ίδιο ξεκάθαρα τονίζει ότι στην αξιολόγηση της Τουρκίας δεν θα υπάρξουν εκπτώσεις».

Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως «η κυβέρνηση διακήρυξε από την πρώτη στιγμή ότι θέλει να γυρίσει σελίδα στον τρόπο που ασκείται η εξωτερική πολιτική. Θέλουμε επιθετική διπλωματία, δραστήρια πολιτική πρωτοβουλιών, χωρίς αυτό να αλλάξει τους βασικούς στόχους που επιδιώκουμε, τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες που υπηρετούμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ενημέρωση ζητά η ΝΔ

Tη σύγκληση της επιτροπής Aμυνας και Εξωτερικών της Βουλής, αλλά και του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ζήτησε η ΝΔ, προκειμένου να ενημερωθεί για τις προθέσεις και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης επί εθνικών θεμάτων.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, ζήτησε τη σύγκληση των οργάνων το συντομότερο δυνατό, για «να ξεκαθαρίσει το τοπίο», αλλά και να υπάρξει η απαραίτητη συναίνεση όλων των πολιτικών κομμάτων, εν όψει της κρίσιμης περιόδου που ακολουθεί.

Ο κ. Κουμουτσάκος κάλεσε την κυβέρνηση «να ξεκαθαρίσει τι σημαίνει ο διμερής ελληνοτουρκικός διάλογος, που φαίνεται να εγκαινιάζεται» και «αν υπάρχει πρόθεση να συζητηθούν ως διμερή θέματα, θέματα μειονοτήτων και Αιγαίου».

Επιφυλάξεις στη Λευκωσία

«Η κυπριακή κυβέρνηση παρακολουθεί με επιφύλαξη τα όσα συμβαίνουν και περιμένει από την Αγκυρα όχι μόνο λεκτικές αναφορές, αλλά και έμπρακτα παραδείγματα στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Μάρκος Κυπριανού.

Κληθείς να σχολιάσει την εξαγγελία των επισκέψεων Ερντογάν και Νταβούτογλου στην Αθήνα στις αρχές Δεκεμβρίου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «αυτό που πρέπει να δούμε είναι το περιεχόμενο των όσων αποφασίστηκαν στην Άγκυρα, αφού επί της ουσίας δεν έχουμε δει τίποτε ακόμα».

Ο κ. Κυπριανού επανέλαβε ότι στις απευθείας συνομιλίες η τουρκική πλευρά δεν τηρεί επικοδομητική στάση και ότι η Λευκωσία μελετά όλα τα σενάρια σε ό,τι αφορα τις τουρκικές κινήσεις, αλλά και εν όψει Δεκεμβρίου.

Τούρκος ΥπΕξ για το Πρωτόκολλο της Αγκυρας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ερωτηθείς στο Παρίσι για τη μη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας απάντησε λέγοντας ότι «κατ' αρχάς, θα πρέπει να συμφωνήσουμε για τις κοινές βάσεις και αρχές που αποδεχόμαστε».

«Η μόνη κοινή βάση θα πρέπει να είναι η λογική της ειρήνης» συνέχισε ο Τούρκος υπουργός, υποστηρίζοντας ότι «η τουρκοκυπριακή κοινότητα απέδειξε τον Απρίλιο του 2004 ότι τάχθηκε υπέρ της λογικής της ειρήνης, εν πλήρη αρμονία με τις ευρωπαϊκές αξίες και με την ευρωπαϊκή λογική».

«Δυστυχώς η ελληνοκυπριακή κοινότητα απέρριψε την λογική της ειρήνης» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «εάν την είχε αποδεχθεί τότε, σήμερα δεν θα είχαμε πρόβλημα με το Πρωτόκολλο».