Παρασκευή, Νοεμβρίου 13, 2009

«Εκρηξη» στα κρούσματα γρίπης


«Ρεκόρ» κρουσμάτων καταγράφεται στον ελληνικό πληθυσμό και οι επιστήμονες κάνουν λόγο για έναρξη της πανδημίας. Ο αριθμός των επισκέψεων στο γιατρό με «γριπώδη συνδρομή» διπλασιάζεται κάθε δύο εβδομάδες. Μία στις 16 επισκέψεις αφορά γρίπη. Δύο στα πέντε «ύποπτα» δείγματα που στέλνουν οι γιατροί για ανάλυση είναι θετικά για γρίπη και -από αυτά- σχεδόν το σύνολο έχουν τελικά τον νέο ιό Α (Η1Ν1)ν. Ενδεικτικό της «έκρηξης» είναι ότι ο αριθμός των επισκέψεων για γρίπη είναι φέτος τρεις φορές υψηλότερος από τον αντίστοιχο περσινό. Η επιδημία της εποχικής γρίπης κορυφώνεται στη χώρα μας συνήθως τον Φεβρουάριο, αλλά φέτος έχουμε φτάσει ήδη σε επίπεδα γριπώδους συνδρομής αντίστοιχα με εκείνα του Ιανουαρίου.
«Εκρηξη» στα κρούσματα γρίπης

Οι επιδημιολόγοι σημειώνουν ότι η χώρα έχει εισέλθει σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της νέας γρίπης και αναμένεται να φτάσουμε στην κορύφωση της πανδημίας μέσα σε έξι έως οκτώ εβδομάδες.

Την τελευταία εβδομάδα, καταγράφηκαν 332 επιπλέον περιπτώσεις, με τον συνολικό αριθμό να έχει φτάσει τα 3.189. Οι αριθμοί αυτοί υποεκτιμούν την πραγματική εικόνα της πανδημίας, καθώς εκτιμάται ότι οι νοσούντες από τη νέα γρίπη είναι περισσότεροι από 200.000.

Στο «στόχαστρο» του ιού είναι τα σχολεία, η Αττική και η βόρεια Ελλάδα. Τις τελευταίες μέρες, ωστόσο, κρούσματα εντοπίζονται σε όλο και περισσότερους νομούς. Κλειστά παραμένουν 25 σχολεία (0,15% του συνόλου, 25 τάξεις σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και 137 τμήματα τάξεων.

Ο συνολικός αριθμός των σχολικών μονάδων όπου υπάρχει μερική ή ολική παύση λειτουργίας είναι 159. Μόνον χθες ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας ότι έκλεισαν τμήματα και τάξεις σε 28 σχολεία δέκα νομών της χώρας.

Σε μία προσπάθεια να πείσουν τους πολίτες για την ανάγκη του εμβολιασμού, ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος Πάτρας κ. Ανδρέας Φούρας και Αμπετ Χασμάν ανακοίνωσαν ότι θα εμβολιαστούν δημόσια.

ΙΩΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ ΔΙΑΓΝΩΣΤΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ
Ανησυχία τέλος για τους Ελληνες μαθητές που παρουσίασαν πυρετό κατά τη διάρκεια σχολικής εκδρομής τους στη Βιέννη και στην Πράγα. Στους 25 μαθητές που μεταφέρθηκαν προληπτικά για εξετάσεις το βράδυ της Τετάρτης σε νοσοκομείο της τσεχικής πρωτεύουσας, διαγνώστηκε ελαφριάς μορφής εποχική ίωση και κάποιες φαρυγγίτιδες, ενώ δεν λήφθηκε ούτε επίχρισμα για περαιτέρω εξετάσεις, καθώς κρίθηκε πως τα συμπτώματά τους δεν έχουν σχέση με τον ιό της νέας γρίπης.

Τους δόθηκαν απλά αντιπυρετικά και οδηγίες για παραμονή στο ξενοδοχείο. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του 3ου Γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Ι. Ψαθά, χθες το μεσημέρι μόλις 4 παιδιά είχαν ακόμη πυρετό από 38 έως 38,5. Οι μαθητές και οι συνοδοί τους θα πετάξουν στις 12 τα μεσάνυχτα από την Πράγα και θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη τις πρώτες πρωινές ώρες αύριο. Ορισμένοι απ' αυτούς υπάρχει μικρή περίπτωση να παραμείνουν στην Πράγα για μία ή δύο μέρες.

Την ίδια ώρα, σε πολύ καλή κατάσταση βρίσκονται και οι δύο μαθητές -δίδυμα αδέλφια, αγόρι και κορίτσι- που είχαν παραμείνει στη Βιέννη, πρώτο σταθμό της σχολικής εκδρομής, όταν παρουσίασαν υψηλό πυρετό και διαπιστώθηκε ότι είχαν προσβληθεί από τη νέα γρίπη.