Τετάρτη, Νοεμβρίου 04, 2009

Έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης και εισφορά έως 10% στα κέρδη των επιχειρήσεων

Την επιβολή έκτακτης εισφοράς «κοινωνικής ευθύνης» στα κέρδη που σημείωσαν οι επιχειρήσεις το 2008, με συντελεστή 5% έως 10%, ανάλογα με το ύψος της κερδοφορίας τους, ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό.

Παράλληλα, ενέκρινε την αύξηση του ΕΤΑΚ για τα ακίνητα με αντικειμενική αξία άνω των 600.000 ευρώ, ενώ

Συγκεκριμένα, οι συντελεστές της έκτακτης εισφοράς διαμορφώνονται ως εξής:

1) 5% για τις επιχειρήσεις με κέρδη 5 έως 10 εκατ. ευρώ το 2008.

2) 7% για επιχειρήσεις με κέρδη 10 έως 25 εκατ. ευρώ και

3) 10% για επιχειρήσεις με κέρδη άνω των από 25 εκατ. ευρώ.

Την έκτακτη εισφορά θα πληρώσουν συνολικά 305 επιχειρήσεις. Στις 140 ο φόρος θα είναι 5%, στις 85 7% και στις υπόλοιπες 80 10%.

Επίσης, αποφασίστηκε η αύξηση του συντελεστή του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (2009) που θα πληρώσουν όσοι έχουν ακίνητα με αντικειμενική αξία άνω των 600.000 ευρώ.

Τα έσοδα από την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις υπολογίζονται στα 850 εκατ. ευρώ και από την αύξηση του ΕΤΑΚ στα 160 εκατ. ευρώ, ποσά με τα οποία θα χρηματοδοτηθεί η χορήγηση του έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης.


Επίδομα αλληλεγγύης

Το έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης, ύψους 300-1.300 ευρώ, θα χορηγηθεί σε περίπου 2.500.000 δικαιούχους.

Το επίδομα θα δοθεί σε δύο δόσεις με την πρώτη πριν τα Χριστούγεννα και το συνολικό ύψος της δαπάνης θα είναι λίγο πάνω από το 1 δισ. ευρώ.

Το σχετικό νομοσχέδιο (για τη χορήγηση του επιδόματος αλληλεγγύης και της παράλληλης έκτακτης εισφοράς κοινωνικής ευθύνης, όπως την αποκάλεσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου) θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, ενώ μέχρι την ερχόμενη Τρίτη θα κατατεθεί στη Βουλή

Για τη μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδήματος στη χώρα έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας το έκτακτο επίδομα δημοσιονομικά ουδέτερο, καθώς εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι τα χρήματα της δαπάνης θα προέλθουν από την έκτακτη εισφορά και το τέλος μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

«Σήμερα είναι σημαντική μέρα, καθώς το υπουργικό συμβούλιο συζήτησε το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας πως πρόκειται για την «πρώτη πράξη τήρησης των δεσμεύσεών μας και μάλιστα με το πρόγραμμα των πρώτων 100 ημερών».

Αναφερόμενος στις αρχές του νομοσχεδίου, ο πρωθυπουργός το χαρακτήρισε νομοσχέδιο «αναδιανομής και αλληλεγγύης», λέγοντας πως οι αρχές αυτές είναι η στήριξη των ασθενέστερων και της μεσαίας τάξης, αφού όπως εξήγησε, «περίπου ένα δισ. ευρώ πηγαίνουν σε 2,5 εκατομμύρια δικαιούχους, γίνεται αντίστροφη αναδιανομή απ' ό,τι συνέβαινε επί ΝΔ, στηρίζεται η οικονομία και αναθερμαίνεται η αγορά».

Το νομοσχέδιο είναι «δημοσιονομικά ουδέτερο» (δηλ. δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό), σημείωσε ο πρωθυπουργός και αυτό, υπογράμμισε, έχει σημασία με δεδομένη τη σημερινή άσχημη οικονομική κατάσταση.

Τόνισε επίσης, πως το ν/σ ενισχύει την οικογένεια και εντάσσεται σε σειρά μέτρων, που θα ληφθούν για την ενίσχυση της οικογένειας των ασθενέστερων και της μεσαίας τάξης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι το ν/σ αφορά οικογένειες με παιδιά κι ευπαθείς κοινωνικά ομάδες που χρειάζονται να βοηθηθούν οικονομικά.

Η παρέμβαση αυτή, πρόσθεσε, συνοδεύεται από εισφορά κοινωνικής ευθύνης αντίστοιχου ποσού που κάνει την παρέμβαση δημοσιονομικά ουδέτερη, καθώς αφορά τις 300 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις.

«Ζητάμε», είπε ο υπουργός, «από αυτές τις επιχειρήσεις να συνεισφέρουν μέσα από έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης. Ζητάμε από την μεγάλη ακίνητη περιουσία να συνεισφέρει κι αυτή, τους κατόχους ακινήτων αξίας πάνω από 600.000 ευρώ να συμμετάσχουν με άλλη εισφορά».