Τρίτη, Οκτωβρίου 27, 2009

Τέλος τα stage, αντιδράσεις για τη μοριοδότηση


Ανοιχτή πληγή παραμένει για την κυβέρνηση το θέμα των stage, καθώς φουντώνουν οι αντιδράσεις των συμβασιούχων, ειδικά σε ό,τι αφορά τη μοριοδότηση.


Υπενθυμίζεται ότι με το νόμο Παυλόπουλου όσοι συμβασιούχοι συμπληρώσουν 24 μήνες απασχόλησης στο Δημόσιο, ακόμα και σε stage πριμοδοτούνται με 50% στα μόριά τους για κάθε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, αρκεί οι θέσεις που προκηρύσσονται να είναι συναφείς με την ειδικότητά τους.

Η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο κατάργησης του σχετικού νόμου, «αντιμετωπίζοντας με αίσθημα δικαιοσύνης όλες τις εκκρεμότητες».

«Επιτέλους κάποιος πρέπει να νοιαστεί και για τα παιδιά που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και που σήμερα π.χ. στερούνται της μοριοδότησης, της προσαύξησης στη μοριοδότηση του 50%», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης μετά τη συνάντηση με την ολομέλεια του ΑΣΕΠ.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής άφησε να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ισχύσει η μοριοδότηση, όμως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο νέος νόμος που θα θεσπιστεί να προσφέρει περιορισμένα προνόμια σε όσους απασχολήθηκαν στα stage για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στο μεταξύ σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις έργου, ο κ. Ραγκούσης ξεκαθάρισε ότι σταδιακά θα μειώνονται οι προσλήψεις συμβασιούχων κάθε είδους υπέρ των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ.

Μεμονωμένα θα εξεταστεί το θέμα των ΟΤΑ, καθώς αν οι συμβασιούχοι καταργηθούν άμεσα οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα ως προς τη λειτουργία τους.

Το θέμα των stage μοιάζει πλέον με γόρδιο δεσμό για την κυβέρνηση, η οποία δέχεται πυρά από πολλά μέτωπα.

Οξεία κριτική σχετικά με το θέμα άσκησε στην κυβέρνηση ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι «το ΠΑΣΟΚ ήταν εκείνο που το 2003 εφήρμοσε τα stage στο Δημόσιο και μάλιστα με χρήματα κρατικού προϋπολογισμού».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΛΑΟΣ επισήμανε ότι «η κυβέρνηση στερεί το δικαίωμα στη ζωή σε χιλιάδες παιδιά», ενώ ο ΣΥΝ επέρριψε ευθύνες και στα δύο κόμματα εξουσίας για «την ομηρία χιλιάδων νέων», καταγγέλλοντας ότι χρησιμοποίησαν τα stage ως εργαλεία πελατειακών σχέσεων.