Τρίτη, Οκτωβρίου 27, 2009

Ανω-κάτω η ΝΔ από την αμφισβήτηση της «ομόφωνης απόφασης» για εκλογή προέδρου


Νέο κύκλο αναταράξεων έχει προκαλέσει στη Ρηγίλλης η αμφισβήτηση της «ομόφωνης απόφασης» για τις διαδικασίες εκλογής προέδρου της ΝΔ, μετά την παρέμβαση Αβραμόπουλου για συμμετοχή και φίλων, που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου Δ.Σιούφα.

«Έχουμε υπογράψει μια συμφωνία» δήλωσε την Τρίτη η Ντ.Μπακογιάννη και μαζί με τον Π.Ψωμιάδη παρέπεμψαν στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου για την οριστική απόφαση επί των διαδικασιών.

Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης επιβεβαίωσε ότι υπάρχει κοινή απόφαση των «4» -όπως λέει ο κ. Σιούφας-, ωστόσο δήλωσε ότι υποστηρίζει την πρόταση Αβραμόπουλου για συμμετοχή και φίλων στη διαδικασία. Την Τετάρτη ο κ. Ψωμιάδης θα συναντηθεί με τον Αντ.Σαμαρά και την Πέμπτη με τον Δ.Αβραμόπουλο.

Τα τεκταινόμενα των τελευταίων ημερών κατήγγειλε, μιλώντας στη ΝΕΤ το πρωί της Τρίτης, ο Ευ.Μεϊμαράκης, απορρίπτοντας παράλληλα την πρόταση για συμμετοχή φίλων στη διαδικασία εκλογής προέδρου. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι δεν θα παραβρεθεί στην Κεντρική Επιτροπή το Σάββατο, ενδεχομένως, δε, ούτε στο Συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου.

Νευρικός κλονισμός στη ΝΔ

Η μετωπική σύγκρουση του Δ.Αβραμόπουλου με τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής Δ.Σιούφα για τους όρους και τις προϋποθέσεις με τους οποίους θα συμμετάσχει η γαλάζια βάση στην εκλογή τής νέας κομματικής ηγεσίας, προκάλεσαν νευρικό κλονισμό στη Ρηγίλλης, καθώς τρεις εβδομάδες μετά την κίνηση του Κ.Καραμανλή για εκλογή νέου αρχηγού, η διαδικασία παραμένει ανοιχτή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, την πρόταση Αβραμόπουλου, με την οποία συντάσσεται και ο έτερος διεκδικητής της ηγεσίας Π.Ψωμιάδης, για εκλογή του νέου αρχηγού όχι μόνον από τα μέλη, αλλά και από τους φίλους του κόμματος, δηλώνει έτοιμος να αποδεχθεί και ο Αντ.Σαμαράς, υπό την προϋπόθεση να την αποδεχθούν όλοι οι υποψήφιοι, όπως τόνιζαν στενοί συνεργάτες του. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η πλευρά Σαμαρά επιχειρεί να απομονώσει την κ. Μπακογιάννη, αφού με τη θέση του τέως υπουργού Πολιτισμού δημιουργείται ένα μέτωπο τριών από τους τέσσερις υποψηφίους.

Το «μπαλάκι» στην Κεντρική Επιτροπή

Συνάντηση με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη είχε το πρωί της Τρίτης η Ντόρα Μπακογιάννη και στο επίκεντρο βρέθηκε το ζήτημα των διαδικασιών εκλογής προέδρου της ΝΔ. Οι δύο υποψήφιοι επιβεβαίωσαν τα λεγόμενα Σιούφα για «ομόφωνη απόφαση», ενώ παρέπεμψαν για τις οριστικές αποφάσεις πλέον στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου.

«Εχουμε υπογράψει όλοι μια συμφωνία. Η συμφωνία αυτή λέει για μέλη τα οποία μπορούν να εγγραφούν μέχρι και την τελευταία στιγμή, την ώρα δηλαδή της εκλογής, την ώρα της κάλπης. Από κει και πέρα εγώ δεν θέλω να ξαναμπώ στη συζήτηση της διαδικασίας. Υπάρχει μια Κεντρική Επιτροπή, είναι κυρίαρχο όργανο, οι προτάσεις θα κατατεθούν εκεί και η ΚΕ θα αποφασίσει», δήλωσε η κ. Μπακογιάννη.

Σε ερώτηση για τη στάση του προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, απάντησε πως «ο κ. Σιούφας στάθηκε στα συμφωνηθέντα και στην υπογραφή την οποία και οι τέσσερις βάλαμε».

«Εγώ έμαθα να σέβομαι την υπογραφή μου. Σίγουρα εμμένω στις θέσεις τις νέες που εξέθεσα [να ψηφίσουν και οι φίλοι της ΝΔ]. Από κει και πέρα στην ΚΕ θα καταθέσουμε τις απόψεις και η ΚΕ θα αποφασίσει», δήλωσε ο Π.Ψωμιάδης.

Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης επιβεβαίωσε ότι η απόφαση των τεσσάρων υποψηφίων ήταν αυτή που περιέγραψε η κ. Μπακογιάννη και στην ερώτηση αν έχει δίκιο ή όχι που διαμαρτύρεται ο κ. Αβραμόπουλος, απάντησε: «Ολοι έχουνε δίκιο σε αυτή την παράταξη, αλλά πού θα το βρούμε».