Πέμπτη, Οκτωβρίου 15, 2009

Σαφάρι για είσπραξη φόρων από ΕΤΑΚ και ληξιπρόθεσμες οφειλές

Σύσκεψη με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων εφοριών της χώρας και των Ελεγκτικών Κέντρων θα έχουν σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και ο υφυπουργός Φ. Σαχινίδης. Στη σύσκεψη η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να δώσει αυστηρές εντολές για άμεση κινητοποίηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού για να περιοριστεί μέχρι το τέλος του έτους η «μαύρη τρύπα» των εσόδων του προϋπολογισμού η οποία στο 9μηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου διογκώθηκε στα 7,5 δισ. ευρώ από 5,9 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Αυγούστου.



Με τα καθαρά έσοδα του δημοσίου να καταγράφουν πτώση -6% στο 9μηνο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι ο εισπρακτικός και φοροελεγκτικός μηχανισμός θα επικεντρωθεί:

- Στην είσπραξη του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων του 2008 και του 2009. Περίπου 500.000 δηλώσεις ακινήτων που αφορούν το ΕΤΑΚ του 2008 δε
ν έχουν ακόμη εκκαθαριστεί με αποτέλεσμα να καθυστερεί η είσπραξη του ΕΤΑΚ της περασμένης χρονιάς ενώ για το ΕΤΑΚ του 2009 υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων στους φορολογούμενους για την καταβολή του φόρου ακινήτων.

- Στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών αφού η τελευταία ρύθμιση της κυβέρνησης της Ν.Δ. απέφερε στο δημόσιο έσοδα μόλις 640 εκατ. ευρώ ενώ ο στόχος που είχε τεθεί προέβλεπε την είσπραξη 1,5 δισ. ευρώ.

- Στον έλεγχο των επιχειρήσεων που δεν περαίωσαν τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις της περιόδου 2000-2006. Αντιμέτωποι θα βρεθούν και όσοι είχαν υπαχθεί στη ρύθμιση της περαίωσης αλλά στη συνέχεια σταμάτησαν να πληρώνουν τις μηνιαίες δόσεις του φόρου.- ΑΝΤΕΝΝΑ975