Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 11, 2009

Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη: Πολιτική σύγκρουση για τον αγωγό


Αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη και του πολιτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, έγινε -με αφορμή σχετική αναφορά του Γιώργου Παπανδρέου- το ζήτημα του αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη.

Μιλώντας, προχθές, στην Αλεξανδρούπολη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι «η Ελλάδα θα διασφαλίσει τα συμφέροντά της, τόσο στην κατασκευή όσο και στη λειτουργία του αγωγού αυτού», ενώ παρατήρησε ότι «η διακρατική συμφωνία κατοχυρώνει μόνο τα συμφέροντα της μιας πλευράς».

Με δήλωσή της, η κα Μπακογιάννη είπε ότι «ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη είναι έργο πνοής που όταν ολοκληρωθεί θα τοποθετήσει την Ελλάδα στο κέντρο του ενεργειακού χάρτη της Ευρώπης» και κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου ότι «έριξε σκιά στις διμερείς σχέσεις της χώρας μας με τη Ρωσία, για τις οποίες αυτή η κυβέρνηση έχει εργαστεί ακούραστα».

Απαντώντας στην υπουργό Εξωτερικών, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι «καθίσταται καθημερινά πλέον προφανές ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, στην απέλπιδα προσπάθειά της να γαντζωθεί στην εξουσία είναι διατεθειμένη να μεταχειρισθεί οποιαδήποτε μέσο. Τελευταίο παράδειγμα, η ενορχηστρωμένη και ταυτόχρονα κωμική προσπάθεια διαστρέβλωσης της αναφοράς του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου στον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης».

«Είναι ανεπίτρεπτο ένα κόμμα το οποίο διεκδικεί την εξουσία να θέτει εν αμφιβόλω ένα τόσο μεγάλης σημασίας εθνικό έργο. Οι πολίτες απαιτούν από όλους τους πολιτικούς καθαρές και υπεύθυνες θέσεις», δήλωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κωστής Χατζηδάκης, σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, κ. Γιώργου Παπανδρέου, για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.

«Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να ανασκευάσει τη δήλωση του αρχηγού του γι' αυτό το θέμα. Αλλιώς δημιουργούνται σοβαρά ερωτηματικά» επεσήμανε ο υπουργός, δηλώνοντας έκπληκτος για την τοποθέτηση του κ. Παπανδρέου ότι το έργο για την κατασκευή του αγωγού εξυπηρετεί τα συμφέροντα μόνο της Ρωσίας, καθώς και για το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άφησε να εννοηθεί, ότι μπορεί να υπάρξει κάποιου είδους επαναδιαπραγμάτευση για το θέμα.