Τρίτη, Σεπτεμβρίου 22, 2009

«Αισθάνομαι ότι δεν μιλάνε σ΄ εμένα»


«Η αλήθεια είναι ότι το ντιμπέιτ δεν επηρεάζει τελικά την απόφασή μου για το ποιον θα ψηφίσω. Δεν μπορεί να πείσει μόνο μια τέτοια διαδικασία».

Στο συμπέρασμα αυτό συμφώνησαν τα μέλη τριών οικογενειών που παρακολούθησαν χθες την τηλεμαχία και «ΤΑ ΝΕΑ» κατέγραψαν τις αντιδράσεις και τα σχόλιά τους στα όσα έλεγαν οι έξι πολιτικοί αρχηγοί.
Με αρκετό σκεπτικισμό, στιγμές ενθουσιασμού όταν οι απόψεις κάποιου πολιτικού αρχηγού τούς έβρισκαν σύμφωνους και κυρίως διάθεση κριτικής, τα μέλη των τριών οικογενειών, στην Ηλιούπολη, το Κουκάκι και τη Λάρισα έμειναν επί τρεις και πλέον ώρες μπροστά στις τηλεοράσεις τους.

«Ας ακούσουμε τι έχουν να μας πουν», είπαν.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΝΟΤΑ

«Μέτρα λιτότητας ζητάει πάλι ο κ. Καραμανλής»

«ΟΛΟ ΔΥΣΚΟΛΑ μέτρα για τον κοσμάκη και μέτρα λιτότητας μας ζητάει πάλι ο κ. Καραμανλής.

Πότε θα κοιτάξουν λίγο και τους μικρούς αγρότες και συνταξιούχους;». Η 68χρονη Νίκη Νότα από την Τερψιθέα Λάρισας παρακολούθησε το ντιμπέιτ με τον γιο της και τη νύφη της. Ο γιος της Αχιλλέας Νότας είναι αγρότης, 40 ετών, και άκουγε με αρκετό σκεπτικισμό τους πολιτικούς αρχηγούς. «Ελπίζω στην πράσινη ανάπτυξη, για την οποία μιλάει ο κ. Παπανδρέου. Ελπίζω ότι κατά έναν τρόπο θα βοηθήσει σε καλύτερη ποιότητα προϊόντων, που σημαίνει και καλύτερες τιμές για μας, αλλά και ασφαλέστερα προϊόντα για τους καταναλωτές. Θέλουμε ένα καθαρότερο περιβάλλον, καθώς η ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων έχει αυξήσει κατακόρυφα τις καρκινοπάθειες στους συναδέλφους αγρότες.

Εύχομαι να μπορέσει αυτός τουλάχιστον να υλοποιήσει αυτά που λέει, γιατί τα τελευταία χρόνια έχουμε χορτάσει υποσχέσεις χωρίς να δούμε ακόμη άσπρη μέρα».

«Ορίστε, ο κ. Παπανδρέου μιλά για νοικοκύρεμα στο Δημόσιο και στα κρατικά έξοδα», σχολίαζε η 35χρονη σύζυγος του κ. Νότα, η Όλγα, και παράλληλα εξέφραζε την αγωνία της: «Θα βρεθεί επιτέλους κάποιος να το κάνει πραγματικότητα; Πρέπει να φροντίσουν και τα παιδιά που τελειώνουν τις σπουδές και μένουν άνεργα. Τι θα γίνει στο μέλλον; Η κόρη μου είναι μόλις δύο μηνών. Τι την περιμένει στο μέλλον από εργασία, ασφάλιση, περιβάλλον, περίθαλψη. Πρέπει να βελτιωθούν οι συνθήκες για το μέλλον όλων των παιδιών». Η κυρία Νίκη, ακούγοντας τις ερωτήσεις για το Ασφαλιστικό, περιέγραψε την απογοήτευσή της. «Από 11 χρόνων μέχρι σήμερα, που είμαι 68, βρίσκομαι στα χωράφια. Η σύνταξη μόλις 400 ευρώ και να φανταστείς ότι χρειάζομαι 150 ευρώ τον μήνα για φάρμακα. Αν υπολογίσεις τηλέφωνο, ρεύμα, νερό και ψώνια για φαγητό, τι μένει; Έχω 6 εγγόνια και όταν έρχονται στο σπίτι νιώθω άσχημα που δεν έχω λίγα ευρώ για να τους δώσω χαρτζιλίκι... Να βρεθεί κάποιος από αυτούς τους κυρίους στη θέση μου και να μπορέσει να ζήσει μ΄ αυτά τα χρήματα.

Ας κάνουν κάτι επιτέλους με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τα νοσοκομεία».

ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ ΜΕΡΤΟΒΑ- ΤΖΑΜΑΡΟΥ

«Αισθάνομαι ότι δεν μιλάνε σ΄ εμένα»

«ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ να είναι ανταγωνιστικοί, αλλά δυστυχώς κανένας δεν με έχει εντυπωσιάσει. Αισθάνομαι ότι δεν μιλάνε σ΄ εμένα. Δεν με αγγίζει ο λόγος τους», λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Μπάρμπαρα Μέρτοβα- Τζάμαρου, η οποία κάθησε χθες το βράδυ στο σπίτι της στην Ηλιούπολη να δει την πολιτική αναμέτρηση μαζί με τον 7χρονο γιο της Στέφανο, καθώς ο σύζυγός της εργαζόταν.

Για τη μετανάστρια από την Τσεχία και πολίτη της χώρας μας τα τελευταία 18 χρόνια, η απάντηση που αποτέλεσε το «κόκκινο πανί» ήταν αυτή που έδωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ στον πρώτο κύκλο ερωτήσεων σχετικά με τους μετανάστες. «Δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει ποσόστωση. Κρατάμε όποιον μας συμφέρει και τους άλλους τους διώχνουμε; Ή μήπως δεν είναι αλλοδαποί αυτοί που στηρίζουν την ελληνική οικονομία, κάνοντας δουλειές που κανένας Έλληνας δεν καταδέχεται να κάνει; Όσο για τους λαθρομετανάστες, νομίζω ότι για να μπορέσουν να κάνουν την “κάθαρση”, θα πρέπει να έχουν τρομερή οργάνωση, όπως για παράδειγμα το Βέλγιο. Κάτι δηλαδή που στην Ελλάδα δύσκολα γίνεται». Η οικονομία, αν και ήταν ένας από τους τομείς για τους οποίους ήθελε να πάρει ευθείες απαντήσεις, «τελικά κατέληξα στο συμπέρασμα ότι είναι ο μόνος τομέας για τον οποίο δεν πρόκειται να μας δώσουν ποτέ μια λύση». Όπως προσθέτει στο δεύτερο μέρος του ντιμπέιτ έγιναν ερωτήσεις και δόθηκαν απαντήσεις για την πράσινη ενέργεια, «αλλά κανένας δεν έχει αναλύσει τι φταίει και οι μπλε κάδοι γεμίζουν από σκουπίδια κάθε είδους». Αλλά και ο μικρός Στέφανος αναρωτιόταν γιατί «οι κύριοι που είναι στην τηλεόραση δεν έχουν πει περισσότερα για τα δάση που κάηκαν;».

Ωστόσο, μία είναι η ερώτηση που θα ήθελε να κάνει στους πολιτικούς αρχηγούς. «Όντας μητέρα ενός 7χρονου παιδιού, θα ήθελα να μάθω πότε θα οργανώσουν την Παιδεία με τέτοιο τρόπο ώστε να μη λύνει και δένει η “μαφία” των φροντιστηρίων από τις τάξεις κιόλας του Δημοτικού; Όσο ο Στέφανος μεγαλώνει, εάν δεν παίρνει τις σωστές βάσεις από το σχολείο, αυτόματα θα χρειαστεί βοήθεια. Γιατί όμως; Στη χώρα μου, όπως και σε πολλές άλλες, η λέξη φροντιστήριο δεν υπάρχει».

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΑΠΟΥΝΤΖΟΓΛΟΥ

«Και οι δύο μιλούν για νοικοκύρεμα»

ΠΕΡΙΠΟΥ μία ώρα και ένα τέταρτο- όταν δηλαδή άρχισαν να ρωτούν ο ένας πολιτικός αρχηγός τον άλλον- περίμενε η οικογένεια Σαπουντζόγλου στο διαμέρισμα που νοικιάζουν, στο Κουκάκι, για να παρακολουθήσουν με λίγο περισσότερο ενδιαφέρον το debate. Έως τότε, η διαδικασία μάλλον είχε κουράσει τον κ. Ιπποκράτη Σαπουντζόγλου που εργάζεται ως λογιστής σε εταιρεία, τη σύζυγό του Γεωργία που ασχολείται με τα οικιακά αλλά και τον 17χρονο γιο τους, τον Δάμωνα, μαθητή της Β΄ Λυκείου. Και όπως σχολίαζαν και οι τρεις τους, κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας δεν άκουσαν κάτι καινούργιο από τους επικεφαλής και των έξι κομμάτων. Λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η διαδικασία ο κ. Σαπουντζόγλου ήταν σίγουρος ότι δεν θα άκουγε κάτι καινούριο. Έσπευσε όμως να εκφράσει την αγωνία του για το οικονομικό αδιέξοδο που αντιμετωπίζει θέλοντας να δείξει ότι θα ήθελε να ακούσει απαντήσεις πάνω σε αυτό το θέμα. «Είμαι λογιστής σε μεγάλη πολυεθνική, παίρνω έναν ικανοποιητικό μισθό, μένουμε στο ενοίκιο και κάθε μήνα τα έξοδα είναι περισσότερα από τα έσοδα». Οι κ.κ. Καραμανλής και Παπανδρέου πάντως σίγουρα δεν τον ικανοποίησαν: «Ιδίως τα δύο μεγάλα κόμματα επαναλαμβάνονται κι αυτό σε κουράζει. Και οι δύο μιλούν για νοικοκύρεμα της χώρας χωρίς επί της ουσίας να δίνουν απαντήσεις». Ειδικά όταν έδινε απαντήσεις ο κ. Καραμανλής, ο κ. Σαπουντζόγλου σχολίαζε: «Τον ακούω και έχω την αίσθηση ότι τον έχω ακούσει χιλιάδες φορές. Τίποτα καινούργιο». Από την κριτική του δεν ξέφυγε ούτε ο κ. Παπανδρέου. Για παράδειγμα, όταν έλεγε ότι υπάρχει εργασιακός μεσαίωνας στη χώρα μας ο κ. Σαπουντζόγλου ανέφερε με νόημα: «Μα τα λέει όλα αυτά σαν να δημιουργήθηκε τώρα...». Αντίθετα, βρήκε πιο ικανοποιητικές τις απαντήσεις των αριστερών κομμάτων τονίζοντας όμως πως η πρακτική του ΚΚΕ να μένει «εγκλωβισμένο στις απόψεις του ουσιαστικά συντηρεί τον δικομματισμό».