Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 23, 2009

Νεύρα και ψέματα από Καραμανλή


Πρόβα αντιπολίτευσης έκανε χθες το βράδυ ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο ντιμπέιτ με τον Γιώργο Παπανδρέου. Αντιλαμβανόμενος από νωρίς ότι έχανε κατά κράτος από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, επιδόθηκε σε...
βαθιές βουτιές στο παρελθόν, ασκώντας σκληρή... αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ με στοιχεία τα οποία έπασχαν εμφανώς από πλευράς αλήθειας.

Νευρικός, αγχωμένος και ιδιαίτερα επιθετικός με τον κ. Παπανδρέου, ο κ. Καραμανλής προσπάθησε να διασώσει ό,τι μπορούσε από την προσωπική του στρατηγική που είναι ότι εκπροσωπεί την υπεύθυνη στάση απέναντι στα προβλήματα της χώρας, έναντι της ανευθυνότητας και του λαϊκισμού του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, όχι μόνο δεν κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις, αλλά στη διάρκεια του χθεσινού ντιμπέιτ κατέρρευσε και το επικοινωνιακό πλεονέκτημα που ώς χθες διέθετε έναντι του κ. Παπανδρέου. Δεν είναι καθόλου τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι ο κ. Καραμανλής κινδυνολόγησε χωρίς υπεκφυγές, υποστηρίζοντας ότι τυχόν νίκη του ΠΑΣΟΚ «βάζει τη χώρα σε περιπέτειες».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον αέρα τού εν αναμονή πρωθυπουργού, πολύ καλά προετοιμασμένος και για τις πέντε ενότητες του διαλόγου, όχι μόνο κέρδισε τον αντίπαλό του, αλλά ήταν και στιγμές, όπως για παράδειγμα στην ενότητα για τα σκάνδαλα και το κοινωνικό κράτος, που «γονάτισε» τον κ. Καραμανλή αναγκάζοντάς τον να προσφύγει σε προσωπικές επιθέσεις ή ακόμη και σε προφανή ψεύδη για να ξεφύγει. Με κινήσεις που πρόδιδαν βεβαιότητα για το εκλογικό αποτέλεσμα, ο κ. Παπανδρέου δεσμεύθηκε ότι θα δώσει στη χώρα το χαμένο της κύρος διεθνώς, θα αναθερμάνει την ελληνική οικονομία και υποστήριξε ότι έχει σχέδιο και διαθέτει τις λύσεις για τα προβλήματα των πολιτών. Επέκρινε με δριμύτητα την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά τον κ. Καραμανλή για τις ευθύνες που έχουν για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα και κάλεσε τους πολίτες να του δώσουν ψήφο αυτοδυναμίας για να βγάλει την Ελλάδα από το τέλμα στο οποίο την έχει βυθίσει η κυβέρνηση. Απευθυνόμενος μάλιστα σε πρώτο ενικό στους τηλεθεατές, τους είπε: «Αν θέλετε να συνεχίσει η χώρα στο ίδιο τέλμα, ψηφίστε τον κ. Καραμανλή. Αν θέλετε μια άλλη πορεία, δώστε μας ψήφο αυτοδυναμίας».

Βουτιά στο παρελθόν
Στα περίπου 80 λεπτά που κράτησε η αντιπαράθεση των δύο πολιτικών αρχηγών, ήταν εμφανές ότι ο κ. Καραμανλής απευθυνόταν πρωτίστως στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, προσπαθώντας μέσα από τις προσωπικές επιθέσεις και κυρίως με επιχειρήματα που άγγιζαν τον σκληρό πυρήνα της παράταξής του, να τους επαναπατρίσει από τη μεγάλη δεξαμενή των αναποφάσιστων. Δεν είναι τυχαίο ότι επανέφερε στο προσκήνιο τα Ίμια και την υπόθεση Οτσαλάν, το σχέδιο Ανάν και την υπόθεση του Χρηματιστηρίου, θέματα που απευθύνονταν ευθέως στο θυμικό των συντηρητικών ψηφοφόρων.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, που ήταν εμφανώς καλύτερος σε σχέση με το προχθεσινό ντιμπέιτ των έξι πολιτικών αρχηγών, κατάφερε να παρουσιάσει τις βασικές γραμμές της προγραμματικής του πρότασης, γεγονός που θεωρείται από την Ιπποκράτους ως σημαντική επιτυχία. Με την άνεση που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις και τη διαφαινόμενη αυτοδυναμία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- λένε στην Ιπποκράτους- διεύρυνε συνειδητά το ακροατήριό του, απευθυνόμενος σε σκεπτόμενους πολίτες που δεν κινούνται αναγκαστικά στον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Στόχος του ήταν να καταδείξει ότι έχει όραμα και σχέδιο για τη χώρα, και μπορεί να της δώσει ελπίδα και προοπτική, σε αντίθεση «με τον κατήφορο και την παρακμή», όπως πολλές φορές ανέφερε, στην οποία την έχει καταδικάσει η Νέα Δημοκρατία.