Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 10, 2009

Θα μείνω στην ηγεσία ακόμη και αν χάσω, ξεκαθαρίζει ο Κ.Καραμανλής.


«Όταν μπαίνεις σε μία μάχη, μπαίνεις για να κερδίσεις» δηλώνει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ξεκαθαρίζει όμως ότι στην περίπτωση που χάσει θα παραμείνει στην ηγεσία της ΝΔ ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Πιστεύω στα 53 μου ότι είμαι χρήσιμος για τον τόπο. Δεν βλέπω το λόγο γιατί να φύγω» δηλώνει ο κ. Καραμανλής σε συνέντευξή του στο Mega και στον δημοσιογράφο Γ.Πρετεντέρη και εμφανίζεται κατηγορηματικός, ότι «θα είμαι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης» σε περίπτωση ήττας της ΝΔ.

«Θα μείνω στη μάχη, στην πρώτη γραμμή» είπε ο κ. Καραμανλής, «δεν βλέπω το λόγο γιατί να φύγω». Εκτίμησε δε ότι «έχουμε πολύ καλή πιθανότητα να κερδίσουμε τις εκλογές, πολύ καθαρό μήνυμα, καθαρό διακύβευμα και ξεκάθαρη πολιτική» αντίθετα από την αντιπολίτευση.

Σε ό,τι αφορά στα ψηφοδέλτια, ο πρωθυπουργός προειδοποιεί όσους προκάλεσαν με τη συμπεριφορά τους ότι «όλα αξιολογούνται, όλα κρίνονται». Κρίνεται το κατά πόσο η συμπεριφορά και η διαδρομή του καθενός, όπως είπε, συνάδει με τη διαδρομή και την ηθική της παράταξης.

Για τη στάση του κ. Αχιλλέα Καραμανλή, ο οποίος με επιστολή του ανακοίνωσε ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος, ο πρωθυπουργός τον κάλυψε πλήρως, λέγοντας ότι ήταν «σε πλήρη συνεννόηση» μαζί του και ότι ο κ. Αχ.Καραμανλής «είναι ο τελευταίος που θα έκανε κάτι που θα βλάψει την παράταξη και τον αρχηγό της -όχι μόνο τον σημερινό».

Ερωτηθείς δε για τη στάση του κ. Μιχάλη Λιάπη, ο οποίος με μία αιχμηρή επιστολή ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές, ο Κ.Καραμανλής δεν θέλησε να σχολιάσει. «Τα έχουμε πει αυτή αυτά» αρκέστηκε να πει.

Τέλος, για τα σενάρια συνεργασίας ο Κ.Καραμανλής είπε ότι δεν πιστεύει σε κυβερνήσεις συνεργασίας, όχι μόνο γιατί το ιστορικό παρελθόν δεν έχει ευοίωνα τέτοια προηγούμενα, αλλά και γιατί πιστεύει σε «ξεκάθαρη πολιτική». «Αν αυτό ισχύει, ισχύει δέκα φορές περισσότερο σε περιόδους κρίσεων», πρόσθεσε.

Εάν παρ’ όλα αυτά, υπάρξει τέτοιο ζήτημα ήταν κατηγορηματικός ότι με το ΛΑΟΣ δεν υπάρχει καμία δυνατότητα συνεργασίας -«είναι ζήτημα αρχής για μένα» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Είναι ένα κόμμα που πρεσβεύει ακραίες θέσεις και διακατέχεται από ακραίο λαϊκισμό» εκτίμησε.

Για το ΠΑΣΟΚ, δε, αναφέρει ότι θεωρητικά θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία, αλλά δεν υπάρχει έδαφος για κάτι τέτοιο. Για το ΠΑΣΟΚ έχουμε δείγματα γραφής, είπε ο πρωθυπουργός. Το βλέπω σχεδόν ανέφικτο εκ των πραγμάτων, με τα σημερινά δεδομένα, πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι πρόθεσή του να υπάρξει τηλεοπτικό τετ-α-τετ με τον Γ.Παπανδρέου και δεν αποδέχτηκε ότι σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση δίνει ένα πιο προσωπικό τόνο στην αντιπαράθεση.

Αναφορικά με τους υπουργού που «έσφαλαν», όπως έχει πει, εκδηλώνοντας δημοσίως τις απόψεις τους για το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, πριν ανοίξει τα χαρτιά του ο πρωθυπουργός, ο κ. Καραμανλής είπε ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις και θέλησε να κλείσει το θέμα, λέγοντας ότι από τη στιγμή που ο ίδιος ξεκαθάρισε τις προθέσεις του «προχωράμε όλοι συντεταγμένοι».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε στη συνέντευξή ότι η ΝΔ δεν έχει πάρει χρήματα από τη Siemens, απορρίπτοντας τους σχετικούς ισχυρισμούς του Μ Χριστοφοράκου, έκανε συχνά αυτοκριτική για όσα δεν έγιναν με την ταχύτητα που έπρεπε τα περασμένα χρόνια, τόσο στην οικονομία όσο και σε άλλα ζητήματα όπως η «επανίδρυση του κράτους», μίλησε όμως και για «στείρες αντιδράσεις» και «μακρούς διαλόγους» οι οποίοι αποδείχτηκε ότι δεν αποδίδουν.

Ειδικά για την οικονομία, είπε ότι «πολύ δουλειά έγινε τα προηγούμενα χρόνια», πιθανώς όχι πάντοτε με την ταχύτητα που έπρεπε και ίσως όχι στο βάθος που έπρεπε, αλλά η κρίση άλλαξε τα δεδομένα και τώρα απαιτούνται δύσκολες αποφάσεις. Πρόσθεσε δε ότι εάν δεν ήταν η πίεση των Προεδρικών Εκλογών «δεν θα πήγαινα στις εκλογές, θα τα έκανα, θα τα πάλευα όλα αυτά, με ορίζοντα δύο χρόνια».

Τέλος, αναφορικά με τις πυρκαγιές, ο κ. Καραμανλής είπε ότι ερευνάται εάν «επιχειρησιακά έγιναν τα πράγματα σωστά». Πρόσθεσε δε ότι, εκτός από τους εμπρησμούς, τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει οι κλιματολογικές και οι οικοδομικές συνθήκες και υπάρχει ένα ζήτημα με την κατάργηση των δασικών υπηρεσιών στην έγκαιρη προειδοποίηση και πρόληψη.