Σάββατο, Σεπτεμβρίου 19, 2009

Στο 6% το έλλειμμα του προϋπολογισμού το 2009


Η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος, για πρώτη φορά από το 1993 και η μείωση των δημοσίων εσόδων θα οδηγήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 6% του ΑΕΠ, εκτιμά ο υπουργός Οικονομίας Γ.Παπαθανασίου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg.

Σημειώνεται ότι ο επίσημος στόχος είναι η μείωση στο 3,7% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2009. Η μείωση του ελλείμματος, είπε ο υπουργός, θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματικότητα έκτακτων μέτρων, όπως η φορολόγηση των ιδιοκτητών σκαφών αναψυχής.

«Η εισοδηματική μας πολιτική είναι ξεκάθαρα προσαρμοσμένη στο πλαίσιο της περικοπής των δημόσιων δαπανών», επισημαίνει ο κ. Παπαθανασίου (απαντώντας με e-mail σε ερωτήσεις του πρακτορείου) και προσθέτει ότι «η κυβέρνηση θα τηρήσει τη δέσμευσή της για μείωση των φορολογικών συντελεστών σε επιχειρήσεις και ιδιώτες, ώστε να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενος παράτασης για το χρονοδιάγραμμα μείωσης του ελλείμματος, δηλώνει ότι «φυσικά και θα ζητήσουμε παράταση», την οποία «πρέπει να αποδείξουμε ότι την αξίζουμε».

Για την οικονομία, σημειώνει ότι αναμένεται αρνητικός ρυθμός φέτος, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης.

«Το ΑΕΠ θα σημειώσει μικρή συρρίκνωση» λέει, επισημαίνοντας ότι στις τελευταίες εκτιμήσεις συμπεριλαμβάνονται και στοιχεία από την θερινή τουριστική κίνηση.

Τέλος, ο κ. Παπαθανασίου κρατά κλειστά τα χαρτιά του για το πρόγραμμα κρατικού δανεισμού, το 2010, ενώ λέει ότι θα γίνει δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3,5 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο για να καλυφθούν οι λήξεις παλαιότερων εκδόσεων.

Ο καθαρός (νέος) δανεισμός στα τέλη Σεπτεμβρίου ήταν 52,5 δισ. ευρώ ή το 20% του ΑΕΠ.