Τρίτη, Αυγούστου 11, 2009

Δήλωση-βόμβα από το δικηγόρο Χριστοφοράκου Έχουμε στοιχεία για πληρωμές από τη Siemens στα ταμεία της Νέας Δημοκρατίας


«Αν η Νέα Δημοκρατία θέλει στοιχεία για πληρωμές στα ταμεία της από τη Siemens, τότε ας μας στείλει σχετικό αίτημα. Θα το διαβιβάσω αμέσως στον πελάτη μου. Είμαι σίγουρος ότι αυτός θα της απαντήσει επακριβώς» δήλωσε ένας εκ των συνηγόρων του κ. Χριστοφοράκου, ο κ. Στέφαν Κουρσάβε.

Η δήλωση βόμβα, που έκανε ο κ. Κουρσάβε στην εφημερίδα Το Βήμα θεωρείται απάντηση στις διαψεύσεις της ΝΔ πως δεν έχει δεχθεί ποτέ χρήματα από τον πρώην ισχυρό άνδρα της Siemens Ηellas και προκάλεσε έντονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης.

Όπως αναφέρει «Το Βήμα», η δήλωση αυτή σχετίζεται άμεσα με την απόφαση της εισαγγελέως Χίλντεγκαρντ Μπόιμλερ-Χεσλ να ζητήσει από δικαστήριο του Μονάχου την καταδίκη του φυγόδικου στην Ελλάδα σε ένα έτος φυλάκιση με αναστολή και σε πρόστιμο ύψους 750.000 ευρώ.


Αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ

Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσας μπαράζ αντιπαθαρέσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Σε γραπτή δήλωσή του, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ κ. Ντίνος Ρόβλιας επισημαίνει πως «αφού πρώτα δεν ελήφθη κανένα προληπτικό μέτρο για την αποτροπή της απόδρασης των υπόπτων στο εξωτερικό, τώρα αποδεικνύεται ότι ουδείς ασχολήθηκε στην Ελλάδα με τη διερεύνηση της υπόθεσης Siemens της περιόδου 2004-2007. Ο συνδυασμός αυτών των δύο φαίνεται να οδηγεί σε δικαστικές εμπλοκές επί γερμανικού εδάφους, που απομακρύνουν τη δυνατότητα διαλεύκανσης της υπόθεσης στην Ελλάδα, για την περίοδο 2004-2007».

Στη δήλωσή του, ο κ. Ντίνος Ρόβλιας θέτει τέσσερα ερωτήματα προς την κυβέρνηση. Πρώτον, εάν οι πρόσφατες δικαστικές εξελίξεις στη Γερμανία σε σχέση με τον κ. Χριστοφοράκο αποτελούν εμπόδιο για την έκδοσή του στην Ελλάδα και σε ποιο βαθμό. Δεύτερον, εάν αυτές οι δικαστικές εξελίξεις στη Γερμανία μέχρι ποιο σημείο εμποδίζουν τη διεύρυνση από την ελληνική Δικαιοσύνη της περιόδου 2004-2007 σε σχέση με τη Siemens και τον κ. Χριστοφοράκο.

Τρίτον, «ποιος ευθύνεται για τη νομική 'τρύπα' της χρονικής περιόδου 2004-2007, εξαιτίας της οποίας προκλήθηκαν οι δικαστικές εμπλοκές στη Γερμανία και ποιος «ωφελείται» απ' αυτή την εξέλιξη» και, τέταρτον, «εάν αναζητήθηκαν ευθύνες για τη δυνατότητα που παρασχέθηκε στους υπόπτους να αποδράσουν από την Ελλάδα».


Απάντηση Δένδια

Απαντώντας στον κ. Ρόβλια, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι επιχειρεί να παρέμβει σε εν εξελίξει δικαστική έρευνα, «μη αντιλαμβανόμενο ότι εξαιτίας τουλάχιστον της συμπεριφοράς ορισμένων στελεχών του είναι αντικείμενο και όχι υποκείμενο της διερεύνησης».

«Το ΠΑΣΟΚ είναι φρόνιμο να εξηγεί και όχι να εντέλλεται, να σιωπά και όχι να ερωτά. Αυτό που αναμένει η ελληνική κοινωνία από την αξιωματική αντιπολίτευση είναι να συνεργαστεί για την αποκάλυψη της αλήθειας» τόνισε ο κ. Δένδιας.


ΣΥΝ: Διαχρονικό σκάνδαλο για ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

«Διαχρονικό» χαρακτήρισε το σκάνδαλο της Siemens για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ο Συνασπισμός. «Το ποιος ''εισέπραξε'' τα πιο πολλά εκείνοι πάλι το γνωρίζουν. Τουλάχιστον ας δείξουν το πολιτικό σθένος που απαιτείται για να χυθεί άπλετο φως σε μια υπόθεση που ούτως ή άλλως είναι συνένοχοι».