Κυριακή, Αυγούστου 23, 2009


Λίγο πριν αρχίσουν τα πυροσβεστικά αεροπλάνα τις ρίψεις νερού με το πρώτο φως της ημέρας, οι άνεμοι ενισχύθηκαν αναζωπυρώνοντας πολλά από τα μέτωπα στη ΒΑ Αττική. Αλλόφρονες οι κάτοικοι των περιοχών αυτών από το θέαμα των περιουσιών τους παραδομένων στις παμφάγες φλόγες που καίνει για τρίτο 24ωρο.

Διόνη, Άνω Σούνι, Πάντειος Πολιτεία και Ντράφι είναι οι περιοχές που πλήττει περισσότερο αυτήν την ώρα η καταστροφική πυρκαγιά της βορειοανατολικής Αττικής. Στα σημεία αυτά καίγονται ή απειλούνται άμεσα σπίτια, ενώ κινδυνεύουν και ανθρώπινες ζημιές, κυρίως επειδή οι κάτοικοι αρνούνται να εγκαταλείψουν το βιός τους στη μανία της πύρινης λαίλαπας.

Πολλοί κάτοικοι κλαίγοντας και σε κατάσταση πανικού τηλεφωνούν στα Μ.Μ.Ε εκλιπαρώντας για βοήθεια.

Οι συνεχείς αλλαγές στην κατεύθυνση του ανέμου κάνουν την κατάσταση σε όλα τα πύρινα μέτωπα ανυπόφορη και είναι σχεδόν αδύνατο να αντιμετωπισθεί.

Τραγική παραμένει η κατάσταση τόσο στην Κάρυστο με κυριότερο μέτωπο αυτό του Μετοχίου, όπου εκκενώνονται οικισμοί και χωριά, όσο και στη Ζάκυνθο, όπου τα μέτωπα καίνε περισσότερο από 48 ώρες.

Με καθυστέρηση τουλάχιστον 24 ωρών ζητήθηκε τελικά συνδρομή από το εξωτερικό για να ενισχυθούν οι εναέριες δυνάμεις που μετέχουν στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς .

Ήδη Γαλλία και Ιταλία ανταποκρίθηκαν στέλνοντας τρία αεροσκάφη -δυο ιταλικά και ένα γαλλικό- για να βοηθήσουν τις ελληνικές δυνάμεις οι οποίες προφανώς δεν είναι επαρκής για να δαμάσουν τις πύρινες γλώσσες που κατακαίνε τον τελευταίο πνεύμονα πρασίνου του λεκανοπεδίου. Βοήθεια έχει ζητηθεί και από τη Ρωσία. Ήδη εκκενώνονται περιοχές στο Σχοινιά

-8:16 Εκκενώνονται περιοχές στον Άνω Σχοινιά στη Γκράβα Μαραθώνα καθώς απειλείται το πάρκο του Σχοινιά και η περιοχή του Συνεταιρισμού Δικαστικών Υπαλλήλων.
Αυτή την ώρα οι φλόγες είναι κοντά σχεδόν γλύφουν τα εκπαιδευτήρια Κωστέα- Γείτονα στην Παλλήνη όπου υπάρχουν δεξαμενές καυσίμων για τον ανεφοδιασμό των σχολικών λεωφορείων Γίνεται προσπάθεια από τους εργαζόμενους να εκκενώσουν το παρκινγκ από τα λεωφορεία.
zougla.gr