Παρασκευή, Αυγούστου 21, 2009

Λίφτινγκ απελπισίας στην κυβέρνηση Υστατη προσπάθεια του Κ. Καραμανλή να αναστρέψει το πολιτικό κλίμα με αλλαγές υπουργών και διοικητών ΔΕΚΟ


Με διορθωτικές αλλαγές στην κυβέρνηση, τις οποίες θα ανακοινώσει πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα, θα ξεκινήσει ο Πρωθυπουργός την προσπάθεια αλλαγής της εικόνας της κυβέρνησης και του κράτους, αλλά και την κλιμακωτή επικοινωνιακή αντεπίθεση που σχεδιάζει για να μπορέσει να καταφύγει τελικώς σε πρόωρες εκλογές. «Πρόκειται για ένα λίφτινγκ απελπισίας για τον καλλωπισμό ενός σχήματος που δεν μπορεί να αλλάξει ριζικά, αλλά ούτε και να παραμείνει ως έχει» επισημαίνουν κορυφαία στελέχη της ΝΔ που συνομιλούν αυτή την περίοδο με τον Πρωθυπουργό, επισημαίνοντας ότι και αυτή η κίνηση από μόνη της δεν φτάνει. Μετά τη συνάντηση που είχε χθες πάντως ο Πρωθυπουργός με την υπουργό Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Ευ. Αντώναρου και του Γραμματέα της ΝΔ κ. Ελ. Ζαγορίτη , είναι πλέον σαφές ότι η απόφαση έχει ληφθεί από τον κ. Καραμανλή για ανασχηματισμό, ενώ φαίνεται πλέον πιθανότερο να καταφύγει και σε πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο, παρά να περιμένει τον Μάρτιο.

Μετά τη μυστική συνάντηση που είχε προχθές ο Πρωθυπουργός με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά και την οποία αποκάλυψε «Το Βήμα», ο κ. Καραμανλής συνάντησε χθες την κυρία Μπακογιάννη. Και με τους δύο υπουργούς συζήτησε το πλαίσιο της στρατηγικής που προτίθεται να ακολουθήσει από την ερχόμενη εβδομάδα ως τη ΔΕΘ με στόχο να αναστρέψει το πολιτικό κλίμα και να μειώσει τη διαφορά του κυβερνώντος κόμματος από το ΠαΣοΚ. Ο κ. Καραμανλής ξεκίνησε τις επαφές του για τον ανασχηματισμό με τους συγκεκριμένους υπουργούς, επειδή θέλησε να τους εξηγήσει ότι με το νέο κυβερνητικό σχήμα πρέπει να εκπέμψει και το μήνυμα πως δεν είναι δέσμιος εσωκομματικών ισορροπιών και γι΄ αυτό για πρώτη φορά δεν θα σεβαστεί κάποιες από τις επιθυμίες τους.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο κ. Καραμανλής θα προχωρήσει στη δημιουργία αυτόνομου υπουργείου Περιβάλλοντος, στο οποίο αντιστεκόταν ως τώρα ο κ. Σουφλιάς και για να του «χρυσώσει το χάπι» μελετά το ενδεχόμενο να ενσωματώσει στο υπουργείο Δημοσίων Εργων το υπουργείο Μεταφορών, δημιουργώντας ένα νέο υπερυπουργείο Υποδομών.

Από την άλλη πλευρά, η κυρία Μπακογιάννη θα παραμείνει στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά πιθανότατα θα δει ορισμένους στενούς φίλους της να απομακρύνονται από την κυβέρνηση, χωρίς αυτή τη φορά να μπορέσει να τους διασώσει. O πως πληροφορείται «Το Βήμα», κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης του κ. Καραμανλή με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη η υπουργός Εξωτερικών τάχθηκε υπέρ των αλλαγών στην κυβέρνηση, αλλά και υπέρ των πρόωρων εκλογών, επισημαίνοντας ότι μια μακρά προεκλογική περίοδος θα ήταν καταστρεπτική για το κυβερνών κόμμα.

Ο κ. Καραμανλής έδειξε να συμφωνεί στην ανάγκη αλλαγών και να μην έχει αποφασίσει ακόμη αν θα τραβήξει το χαρτί των εκλογών, θέλοντας πρώτα να διαπιστώσει αν ο ανασχηματισμός που θα ανακοινώσει αλλά και η επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου θα σταθούν ικανά για να μειώσουν τη διαφορά από το ΠαΣοΚ.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο ανασχηματισμός θα ανακοινωθεί στα μέσα της εβδομάδας που επιστρέφει από τις διακοπές του και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρ. Παπούλιας . Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε επίσης χθες ότι η έκδοση του κ. Μιχ. Χριστοφοράκου στην Αθήνα δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από τα τέλη της άλλης εβδομάδας. Και επειδή θα κυριαρχήσει στην επικαιρότητα για μέρες από την ώρα που θα πατήσει σε ελληνικό έδαφος, ο κ. Καραμανλής πιέζεται πλέον για να ολοκληρώσει τις επιλογές του ως τις αρχές της άλλης εβδομάδας.

Μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης και πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ είναι πιθανό να υπάρξουν και ορισμένες αλλαγές σε δημόσιες επιχειρήσεις, σε μία ακόμη προσπάθεια του Πρωθυπουργού να ανανεωθεί η εικόνα του κράτους. Αν και οι φήμες επιμένουν ότι θα αντικατασταθούν οι διοικητές της ΔΕΗ, του ΟΠΑΠ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, οι συναρμόδιοι υπουργοί βεβαιώνουν πως δεν σχεδιάζονται αλλαγές σε αυτές τις ΔΕΚΟ, αλλά σε άλλες του ευρύτερου δημόσιου τομέα και ιδίως σε όσες διαπιστώνεται αδυναμία των διοικήσεων να περιορίσουν τις δαπάνες.

Γ ια πρώτη φορά επίσης χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευ. Αντώναρος αλλά και ο Γραμματέας του κόμματος κ. Ελ.Ζαγορίτης άφησαν σαφώς να εννοηθεί ότι ο κ. Καραμανλής μελετά τις πρόωρες εκλογές, επιχειρώντας συντονισμένα να φορτώσουν την ευθύνη στο ΠαΣοΚ που αρνείται να ανανεώσει τη θητεία του κ. Παπούλια, προκαλώντας εκλογές έπειτα από μια μακρά προεκλογική περίοδο.

«Εμείς σε τέτοια παιχνίδια δεν συμμετέχουμε και δεν έχουμε καμία διάθεση να επιτρέψουμε στο ΠαΣοΚ να οδηγήσει τη χώρα σε μια πολύμηνη προεκλογική περίοδο» τόνισε ο κ. Αντώναρος, ενώ ο κ. Ζαγορίτης μιλώντας στο Μega σημείωσε: «Με πολύ μεγάλη άνεση και αλαζονείαο κ. Παπανδρέου και ο κ.Ραγκούσης εξαγγέλλουν εκλογές για τον Μάρτιο. Δηλαδή, εκτός από το ότι προσβάλλουν τους θεσμούς, προσβάλλουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πετυχημένο Κ. Παπούλια, έρχονται και σου λένε στα ίσια ότι τον Μάρτιο θα έχουμε εκλογές».

Οι ακλόνητοι και οι εκπλήξεις του ανασχηματισμού
Χωρίς να είναι ασφαλής καμία άλλη πρόβλεψη, καθώς ο σχεδιασμός της νέας κυβέρνησης θα ξεκινήσει το Σαββατοκύριακο, ο κ. Καραμανλής φαίνεται ότι θα διατηρήσει στη θέση τους τους κκ. Ι. Παπαθανασίου, Κ. Χατζηδάκη, Ν. Δένδια, Δ. Αβραμόπουλο και Α. Σπηλιωτόπουλο, επειδή κρίνει ότι για ξεχωριστούς λόγους ο καθένας δεν μπορούν αυτή την περίοδο να αντικατασταθούν.

Η απόφασή του εξάλλου να καταφύγει σύντομα σε πρόωρες εκλογές τον αναγκάζει να διατηρήσει στη θέση του και τον Γραμματέα του κόμματος κ. Ελ. Ζαγορίτη, για να προετοιμάσει τους συνδυασμούς και την προεκλογική εκστρατεία.

Στα υπόλοιπα υπουργεία όμως οι αλλαγές θα είναι αρκετά θεαματικές και, όπως φαίνεται, δεν θα λείψουν οι εκπλήξεις που κανείς δεν αναμένει, όπως συνέβη και στον ανασχηματισμό του Ιανουαρίου.

Επικρατέστερος για να καταλάβει το αξίωμα του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου θεωρείται αυτή τη στιγμή ο κ. Πρ. Παυλόπουλος , ο οποίος θα εγκαταλείψει οπωσδήποτε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης για να το αναλάβει, ως υπουργός πλέον, ο κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης. Ο κ. Παυλόπουλος είναι πιθανόν να διατηρήσει το υπουργείο Εσωτερικών, αν ο κ. Καραμανλής αποφασίσει να διατηρήσει τον κ. Ευ. Μεϊμαράκη στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, αλλιώς η ευθύνη προετοιμασίας των εκλογών θα περάσει στον πρώην Γραμματέα της ΝΔ.

Για όλα τα άλλα υπουργεία τίποτε δεν θεωρείται δεδομένο, πλην του ότι θα υπάρξουν αρκετές καρατομήσεις υπουργών και υφυπουργών και ελάχιστες αναβαθμίσεις προσώπων που κρίνεται ότι ανταποκρίθηκαν στην αποστολή τους από τον Ιανουάριο ως σήμερα.

Κρίσιμο εξάμηνο στα εθνικά θέματα προβλέπει η Ντόρα
Κρίσιμο για τα εθνικά μας θέματα θα είναι το εξάμηνο που ακολουθεί, προέβλεψε η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή. Οι εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά τέθηκαν στο επίκεντρο αυτής της συνάντησης και η κυρία Μπακογιάννη επισήμανε ότι στο Κυπριακό οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, ενώ στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ πραγματοποιήθηκε ήδη η συνάντηση Νίμιτς- Βασιλάκη. Χθες ο κ. Νίμιτς επρόκειτο να συναντηθεί και με τον διαπραγματευτή της πΓΔΜ. Η κυρία Μπακογιάννη είπε ακόμη ότι συζήτησε με τον Πρωθυπουργό το θέμα της στάσης που θα τηρήσει η Αθήνα έναντι των τουρκικών προκλήσεων, εν όψει και της αξιολόγησης της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας. Σημειώνεται ότι μόλις προχθές, έπειτα από αρκετές ημέρες, σημειώθηκε νέο μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων στον εθνικό εναέριο χώρο, στο Φαρμακονήσι.