Τρίτη, Αυγούστου 25, 2009

Μέτρα κατόπιν εορτής για τα καμένα


Με παρωχημένες συνταγές και μέτρα κατόπιν εορτής επιδιώκει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή που άφησε πίσω της η πυρκαγιά. Μεταξύ άλλων, τα μέτρα που αποφασίστηκαν στην κυβερνητική επιτροπή περιλαμβάνουν αποζημίωση έως 750 ευρώ ανά τ.μ. για τις καμένες κατοικίες και επιχορήγηση 3,3 εκατ. ευρώ στις νομαρχίες και τους ΟΤΑ των περιοχών που έπληξε η πυρκαγιά.

Αναλυτικότερα, η «δέσμη μέτρων» που αποφάσισε η κυβέρνηση περιλαμβάνει αποζημίωση 750 ευρώ ανά τ.μ. για τις κατοικίες που καταστράφηκαν ολοσχερώς από την πυρκαγιά, με όριο τα 120 τ.μ. Αντίστοιχα, για τις κατοικίες που χρειάζονται επισκευή, η αποζημίωση ανέρχεται έως τα 450 ευρώ ανά τ.μ.(ανάλογα με τις ζημιές) με όριο πάλι τα 120 τ..μ.


Σημειώνεται ότι τα χρήματα αυτά αφορούν νόμιμες κατοικίες και ότι καμία αποζημίωση δεν θα δοθεί στα αυθαίρετα. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν αεροφωτογραφίσεις από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ενώ επιχορήγηση 3,3 εκατ. ευρώ θα δοθεί στις νομαρχίες και τους ΟΤΑ που έπληξε η πυρκαγιά.

Από αύριο επιπλέον θα ξεκινήσει καταγραφή, προκειμένου να υπολογιστούν και να αποζημιωθούν οι ζημιές σε καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες.



Ο αρμόδιος υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σιουφλιάς περιορίστηκε να δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα αντίστοιχα με αυτά του 2007 για την ανακούφιση των πληγέντων από τις πυρκαγιές.

Ουσιαστικά δηλαδή η κυβέρνηση επιδιώκει να «κουκουλώσει» την ανυπολόγιστη καταστροφή με μέτρα της επόμενης ημέρας, ενώ για την αντιμετώπιση της οικολογικής καταστροφής υπόσχεται τα αυτονόητα, όπως ακριβώς έγινε, πριν δύο χρόνια, χωρίς όμως να υπάρξει πραγματικό αποτέλεσμα.