Σάββατο, Αυγούστου 01, 2009

Εκλογικός πυρετός σε κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.


Σε εκλογική ετοιμότητα βρίσκονται κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, παρά τις συνεχείς διαψεύσεις τόσο του ίδιου του πρωθυπουργού όσο και κορυφαίων υπουργών ότι δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών. Συναγερμός έχει σημάνει και στην Κουμουνδούρου, αφού οι δημοσκοπήσεις είναι αρνητικές και δεν είναι λίγα τα στελέχη που φοβούνται ότι, εάν γίνονταν τώρα εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έμενε εκτός Βουλής.

Σύμφωνα με το Βήμα, εν αναμονή των αποφάσεων του πρωθυπουργού για το αν τελικά θα προκηρύξει εκλογές, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος έχει θέσει ουσιαστικά την κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό σε κατάσταση «πολιτικής επιστράτευσης».

Πληροφορίες αναφέρουν πως αρκετά στελέχη -υπουργοί, υφυπουργοί και κρατικοί αξιωματούχοι- έχουν δεχθεί τηλεφώνημα από τον κ. Παυλόπουλο για να τους επισημανθεί ότι όλοι πρέπει να είναι σε επιφυλακή διά παν ενδεχόμενον.

Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό ότι ακόμα και ο κ. Καραμανλής θα κάνει φέτος ολιγοήμερες διακοπές την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος θα παραμείνει στο γραφείο του και θα αναχωρήσει την περίοδο που θα απουσιάζει ο πρωθυπουργός.

Τέλος, αυτό που όλοι αποφεύγουν να δηλώσουν το παραδέχθηκε την Παρασκευή, σε δηλώσεις του στον Real FM, ο βουλευτής Αττικής της ΝΔ και πρώην υφυπουργός κ. Π. Δούκας. «Είμαστε όλοι σε εκλογική ετοιμότητα» είπε.

Επί ποδός στην Ιπποκράτους

Σε εκλογική ετοιμότητα βρίσκεται και το ΠΑΣΟΚ, που επαναλαμβάνει διαρκώς το αίτημα για πρόωρες εκλογές. Αλλωστε, στην Ιπποκράτους εκτιμούν ότι οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο.

Η εντολή που έχει δοθεί στους βουλευτές είναι να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα ώστε εάν ο πρωθυπουργός προκηρύξει εκλογές τότε την επόμενη ημέρα να παρουσιαστούν στις πόλεις στις οποίες έχουν χρεωθεί για να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις που θα έχουν διοργανώσει οι νομαρχιακές επιτροπές.

Επίσης, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει διατηρήσει τα εκλογικά κέντρα των ευρωεκλογών, οι εκλογικοί αντιπρόσωποι είναι έτοιμοι να αναλάβουν καθήκοντα και ο τομέας των ετεροδημοτών να μετακινήσει όσους ψηφοφόρους του κόμματος δεν έχουν άλλον τρόπο να πάνε στην εκλογική τους βάση.

Ο επικεφαλής του Τομέα Επικοινωνίας Π. Γερουλάνος έχει έτοιμο το υλικό των πρώτων ημερών, με αφίσες, συνθήματα και φυλλάδια, ενώ στην Αθήνα θα παραμείνει τον Αύγουστο η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου Μαρία Καρακλιούμη.

Απογοητευτικές οι μετρήσεις

Το έντονο προεκλογικό σκηνικό έχει σημάνει συναγερμό στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού οι δημοσκοπήσεις είναι κάθε άλλο παρά θετικές.

Σύμφωνα με τα Νέα, δεν είναι λίγα τα στελέχη της Κουμουνδούρου που φοβούνται ότι, εάν οι εκλογές γίνουν σε σύντομο διάστημα, ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να μείνει εκτός Βουλής.

Και αυτό, γιατί όπως εκτιμάται, ο χρόνος μέχρι το φθινόπωρο δεν επαρκεί για να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα που έχουν εισπράξει ακόμη και οι πιο παραδοσιακοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του πρώην ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος σε συνέντευξή του στο Έθνος καλεί τον Αλέκο Αλαβάνο να παραδώσει την σκυτάλη του ΣΥΡΙΖΑ στον Αλ.Τσίπρα, ώστε δεύτερος να λειτουργήσει ως πρόεδρος όλου του κόμματος.