Δευτέρα, Αυγούστου 31, 2009

Στο κόκκινο 38.000 επιχειρήσεις στην Ελλάδα, σε μία κλωστή 200.000 θέσεις εργασίαςΣε κίνδυνο βρίσκονται 200.000 θέσεις εργασίας στη χώρα μας εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν 192.708 επιχειρήσεις από την κρίση και βλέπουν τις απολύσεις ως διέξοδο, ενώ οι 60.000 θέσεις, εάν δεν ληφθούν μέτρα άμεσα, θεωρούνται ήδη χαμένες, καθώς 38.110 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι βρίσκονται στα πρόθυρα του κλεισίματος.

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Κ.Μίχαλος σε παρουσίαση έρευνας που διενήργησε για λογαριασμό του Επιμελητηρίου η Κάππα Research με θέμα: «οι επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης στις ελληνικές επιχειρήσεις».

Από την έρευνα προκύπτει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων συνεχίζει να βλέπει ότι θα χρειαστούν 2-3 χρόνια για την έξοδο από την κρίση και σε σχέση με μέτρηση που είχε γίνει τον περασμένο Δεκέμβριο δεν σημειώνεται σημαντική αλλαγή στις προσδοκίες. Μόνο το 12% λέει ότι πάνω από τέσσερα χρόνια θα κρατήσει η κρίση.

Τέσσερις στους δέκα επιχειρηματίες κρίνουν σωστά τα μέτρα που λαμβάνονται από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά, όπως σημείωσε στην τοποθέτησή του ο κ. Μίχαλος, «το 60% των επιχειρήσεων σήμερα (που απασχολούν μέχρι 9 εργαζόμενους) αντιμετωπίζουν κάποιο είδους πρόβλημα από την κρίση και αν δεν πάρουμε πρόσθετα μέτρα άμεσα, το Σεπτέμβριο θα αντιμετωπίζει πρόβλημα το 70% με 80% των επιχειρήσεων στη χώρα μας και με δεδομένο ότι 38.110 επιχειρήσεις δηλώνουν στην έρευνα ότι κινδυνεύουν να κλείσουν αυτό σημαίνει ότι 60.000 εργαζόμενοι θα βρεθούν πολύ σύντομα χωρίς δουλειά».

Επίσης με αφορμή το στοιχείο της έρευνας που εμφανίζει ως πλειοψηφούσα άποψη των επιχειρήσεων -που απασχολούν από 1 έως 5 άτομα (55,4%)- ότι δέχονται ως λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης και την ελαστικοποίηση των ωρών εργασίας, ο κ. Μίχαλος σημείωσε ότι «για να μην εκμεταλλευτούν επιτήδειοι τη νομοθεσία που υπάρχει ήδη σχετικά με την ελαστικοποίηση του ωραρίου και να διασφαλιστούν τα εισοδήματα των εργαζομένων επιβάλλεται να επεξεργαστεί η κυβέρνηση τη θέσπιση κριτηρίων για την ένταξη συγκεκριμένων επιχειρήσεων σε πρόγραμμα, ώστε να μην μπορεί να γίνει κατάχρηση της διάταξης από ορισμένους μεγάλους και να μειωθεί το εισόδημα των εργαζομένων».

Ο κ. Μίχαλος πρόσθεσε ότι οι επιχειρηματίες είναι διστακτικοί στην πραγματοποίηση επενδύσεων για τα προσεχή χρόνια λόγω της κρίσης και σημείωσε ότι για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας πρόταση του Επιμελητηρίου αποτελεί ένα μέρος των κονδυλίων από το ΕΣΠΑ να διατεθούν για τη δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύησης για να καλύπτεται μέρος των ασφαλιστικών εισφορών και των αποδοχών των εργαζομένων που κινδυνεύουν να χαθούν οι θέσεις τους. Αλλη λύση που έχει προτείνει το Επιμελητήριο είναι να εξελιχθεί ο ΟΑΕΔ σε τέτοιου είδους ταμείο.

Σημειώνεται ότι σε σύγκριση με τη μέτρηση της έρευνας το Δεκέμβριο προκύπτει ότι η εκτίμηση για τις επιπτώσεις της κρίσης στην αγορά εργασίας, κινείται προς το δυσμενέστερο: από 38% που ήταν το Δεκέμβριο ανήλθε σε 41,7% στην έρευνα του Μαρτίου.