Τετάρτη, Ιουλίου 22, 2009

Έτοιμο το σχέδιο νόμου για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης


Τον πρόεδρο της Βουλής ενημέρωσε την Τετάρτη το υπουργείο Ανάπτυξης για το σχέδιο νόμου που θα ρυθμίζει την κατασκευή και λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης.

Μετά τη σχετική διαβούλευση στην αρμόδια επιτροπή, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή. Το νομοσχέδιο στοχεύει, σύμφωνα με το υπουργείο, στην «επιτάχυνση» των διαδικασιών κατασκευής του αγωγού, φορέας κατασκευής και εκμετάλλευσης του οποίου είναι η διεθνής Trans-Balkan Pipeline BV.

Το σχέδιο νόμου ορίζει τη διαδρομή και εγκατάσταση του αγωγού και τυχόν διακλαδώσεών του, προβλέπει περιορισμούς δόμησης σε ζώνες εκατέρωθεν του αγωγού και αποζημιώσεις για τους περιορισμούς στους ιδιοκτήτες ακινήτων από την εταιρεία του αγωγού.

Προβλέπεται επίσης η χρήση δημοτικών εκτάσεων για την κατασκευή του αγωγού, τους οποίους η εταιρεία θα πρέπει με δική της δαπάνη να επαναφέρει αργότερα στην προηγούμενη κατάσταση, επιτρέπεται η αναγκαστική απαλλοτρίωση «μόνο στο μέτρο του αναγκαίου», και παρέχεται στην εταιρεία η δυνατότητα χρήσης μέρος του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.

Σχετικά με το σχέδιο νόμου, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι «τηρούμε τις δεσμεύσεις μας για την πραγματοποίηση του μεγάλου αυτού έργου, χωρίς να ξεχνάμε την περιβαλλοντική διάσταση».