Δευτέρα, Ιουλίου 27, 2009

Παρατείνεται ο πολιτικός «καύσωνας» για την Προεδρική εκλογή


Αμείωτη παραμένει η πολιτική διελκυστίνδα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα των πρόωρων εκλογών με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση συντηρεί το ζήτημα στην επικαιρότητα, ελπίζοντας να επικρατήσει στα σημεία, το ΠΑΣΟΚ όμως θεωρεί ότι δεν υπάρχει πολιτικό «ρίσκο» και οι απόψεις του θα δικαιωθούν.

Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, λέγοντας πως «αντιφάσκει προκλητικά», καθώς «το 2006 πρότεινε αναθεώρηση του άρθρου 32 του Συντάγματος για να αποσυνδεθεί πλήρως η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το ενδεχόμενο εκλογών, επειδή τότε θεωρούσε μια τέτοια σύνδεση θεσμικώς απαράδεκτη».

Αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος επιτέθηκε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας πως «το ΠΑΣΟΚ καταφεύγει σ’ αυτή την αδιανόητη ιστορία, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να εκβιάσει εκλογές. Είναι απαράδεκτη καταστρατήγηση του Συντάγματος, συνιστά προσπάθεια ευτελισμού του κορυφαίου θεσμού». Η κυβέρνηση θα κάνει το καθήκον της, το οποίο επιτάσσει σεβασμό και στο πνεύμα και στο γράμμα του Συντάγματος, συμπλήρωσε.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, από την πλευρά του, επανέλαβε την θέση του Κινήματος για «πολιτικό και όχι συνταγματικό πρόβλημα της χώρας, με το Σύνταγμα να θέτει ένα πλαίσιο και το ΠΑΣΟΚ να μην κάνει τίποτα διαφορετικό από αυτά που λέει το Σύνταγμα».

«Εμείς παίρνουμε την ευθύνη και το 'ρίσκο' απέναντι στους πολίτες και αυτοί θα κρίνουν», πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου και εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να συντηρήσει την συζήτηση, αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ. Παυλόπουλου. «Το βασικό πρόβλημα που απασχολεί τους πολίτες είναι να υπάρχει μια κυβέρνηση που επιλύει τα προβλήματά τους» πρόσθεσε.

Ο υπουργός Τουρισμού Κώστας Μαρκόπουλος και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης διασταύρωσαν τα ξίφη τους στο Mega, με το τον κ. Μαρκόπουλο να υποστηρίζει ότι «την αξία του Προέδρου την ποδοπατείτε εξαρχής» και τον κ. Σκανδαλίδη να αναρωτιέται αν «η αντιπολίτευση δεν μπορεί να διεκδικεί πρόωρες εκλογές για εθνικό θέμα; είναι μείζων εθνικό θέμα η πορεία της χώρας.»

Την άποψη ότι «συνταγματικά δεν είναι απαραίτητο να είναι παράνομο αυτό που λέει το ΠΑΣΟΚ» εξέφρασε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κατηγόρησε όμως την αξιωματική αντιπολίτευση για «πολιτικό τερτίπι» και εκτίμησε ότι οι εκλογές δεν θα επιλύσουν το πολιτικό πρόβλημα της χώρας.

«Συνταγματικά δεν είναι απαραίτητο να είναι παράνομο αυτό που λέει το ΠΑΣΟΚ «δεν θα ψηφίσω τον πρόεδρο της δημοκρατίας». Αυτό, λοιπόν που έβαλε ο κύριος Τσάτσος ή δεν ξέρω ποιος άλλος έχει βάση. Δεν είναι απαραίτητο να είναι συνταγματικά παράνομο. Μπορεί να είναι συνταγματικά νόμιμο. Γιατί όμως γίνεται αυτό; Ένα κόλπο. Τι είναι το κόλπο; Οι εκλογές. Γιατί; Γιατί οι εκλογές θα επιλύσουν το πολιτικό πρόβλημα της χώρας. Ε, αυτό δεν πρόκειται να γίνει» είπε η κα Παπαρήγα.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι «αν οι δημοσκοπήσεις ήταν διαφορετικές, τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που ισχυρίζονται σήμερα θα υιοθετούσαν και τα δύο κόμματα» και κατηγόρησε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για «κρυφτούλι» πίσω από τους θεσμούς.

«Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ συνεχίζουν να πλέκουν το εγκώμιο του Προέδρου της Δημοκρατίας, την ίδια στιγμή που παίζουν ένα πολιτικό κρυφτούλι πίσω από τον θεσμό. Δεν έχουν καταλάβει ή κάνουν πως δεν κατάλαβαν ότι τα όσα σκληρά λόγια και αιχμές ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχθές αφορούσαν τον δικό τους βίο και πολιτεία, τον βίο και την πολιτεία των δικών τους κυβερνήσεων», κατέληξε.