Δευτέρα, Ιουλίου 27, 2009

Πριν πουλήσεις το φάρμακο, πρέπει να πουλήσεις την αρρώστια.


Τέσσερις εταιρείες που θα παρασκευάσουν το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης αναμένεται να έχουν τεράστια κέρδη, αν λάβουμε υπόψην το γεγονός ότι, ο κάθε άνθρωπος θα πάρει δύο δόσεις και ο πληθυσμός της γης ανέρχεται, περίπου στα 7 δισεκατομμύρια (εάν μπορέσουν να καλυφθούν τα έξοδα για τις αναπτυσσόμενες χώρες)….

Τέσσερις μεγάλες πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες η GlaxoSmithKline, η Novartis, η Sanofi Aventis και η Αstra Zeneca, αναμένεται να βάλουν στα ταμεία τους συνολικά το ποσό των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αφού είναι οι μόνες που μπορούν να παρασκευάσουν το εμβόλιο και να παρέχουν φάρμακα για τη θεραπεία του ιού, με αποτέλεσμα οι κυβερνήσεις παγκοσμίως, να στηρίζονται σε αυτές.

Εκτός από τα έσοδα από την πώληση των εμβολίων, οι εταιρείες αυτές καρπώνονται ωφέλη από τα φάρμακα που αγοράζονται για την ίαση όσων έχουν ήδη νοσήσει από τον ιό Η1Ν1 (Τamiflu-Relenza) και αγγίζουν τα 3 δις δολάρια.

Τους υπολογισμούς πραγματοποίησε ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός JP Morgan.

Στην Ελλάδα, στο χορό για την εξασφάλιση της διάθεσης των εμβολίων έχουν μπει η εταιρείες ΒΙΑΝΕΞ (του Παύλου Γιαννακόπουλου) και η Alapis (του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη). Ήδη έχει γίνει παραγγελία 10 εκ. δόσεων (καλύπτουν το 50% του πληθυσμού αφού είναι διπλές οι δόσεις).

Κλινικές δοκιμές σε ΗΠΑ-Αυστραλία-Κίνα

Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (NHI) ότι θα ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές για δύο υποψήφια εμβόλια της νέας γρίπης Α.

Οκτώ πανεπιστημιακά ερευνητικά νοσοκομεία θα συμμετάσχουν στις δοκιμές, οι οποίες θα ξεκινήσουν γρήγορα, καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να ετοιμάσουν το εμβόλιο πριν από το φθινόπωρο όταν και προβλέπεται πιθανή έξαρση της γρίπης στο βόρειο ημισφαίριο.

Οι δοκιμές αναμένεται να ξεκινήσουν στο “κοντινό μέλλον” ανέφερε το NHI, χωρίς να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία, αν και υπολογίζεται να ξεκινήσουν στα μέσα Αυγούστου.

Οι δοκιμές θα διευκρινίσουν αν χρειάζονται μία ή δύο δόσεις των 15 μικρογραμμαρίων του εμβολίου για τον ιό Η1Ν1 ώστε να επιτευχθεί η ανοσία σε υγιείς ενήλικες εθελοντές (από 18 έως 64 ετών) καθώς σε μεγαλύτερους ανθρώπους (άνω των 65 ετών).

Οι δόσεις θα χορηγηθούν για 21 ημέρες, ενώ δοκιμές θα γίνουν και σε υγιή παιδιά (από 6 μηνών μέχρι και 17 ετών).
Η Αυστραλία, η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα της νέας γρίπης στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, ξεκίνησε την Πέμπτη τις κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο κατά της γρίπης Α, ανακοίνωσε κυβερνητική πηγή.

Στο μεταξύ, μια κινεζική φαρμακευτική εταιρεία άρχισε τις πρώτες, στην Κίνα, κλινικές δοκιμές ενός εμβολίου κατά του ιού H1N1, οι οποίες θα διαρκέσουν δύο μήνες, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.