Δευτέρα, Ιουλίου 27, 2009

«Ανάπτυξη» με δανεικά ....



Την Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής στην ημερήσια διάταξη υπάρχουν 4 θέματα, τα οποία αφορούν εγκρίσεις συνάψεων συμβάσεων δανείων ανάμεσα στο Δήμο Κομοτηνής και σ’ ένα τραπεζικό κατάστημα. Πιο συγκεκριμένα δάνειο θα πάρει η δημοτική αρχή για να αποπερατώσει τις νέες κερκίδες του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου, για την κάλυψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της νέας δημοτικής επιχείρησης «ΟΡΦΕΑΣ», δάνειο για την ΔΕΥΑΚ και τέλος δάνειο για τον ίδιο τον Δήμο Κομοτηνής.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή διοίκηση του Δήμου Κομοτηνής, ακριβώς πριν ένα χρόνο, ζήτησε τη σύναψη δανείου 15 εκατομμυρίων ευρώ, εκ τον οποίων στην εισήγηση του δημάρχου σ’ εκείνο το δημοτικό συμβούλιο, τόνιζε πως τα 5 εκατομμύρια ευρώ θα ήταν για οφειλές του Δήμου, για ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και τα υπόλοιπα 10 εκατομμύρια ευρώ για αναπτυξιακούς σκοπούς! Λόγω όμως της μη ύπαρξης πλειοψηφίας το συγκεκριμένο δάνειο δεν πέρασε, καθώς απαιτούνταν το 65% των ψήφων στο δημοτικό συμβούλιο! Η δημοτική αρχή όμως τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους πήρε το πρώτο της δάνειο 3 εκατομμύρια ευρώ και ταυτόχρονα η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης έκανε το ίδιο με άλλο χρηματικό ποσό…

Την Τετάρτη που μας έρχεται, οι δημοτικοί σύμβουλοι θα αποφασίσουν για την σύναψη άλλων τεσσάρων συμβάσεων για δάνειο από το Δήμο Κομοτηνής! Υπέρογκα χρηματικά ποσά, τα οποία καλούμαστε να πληρώσουμε εμείς οι δημότες αυτής της πόλης.

Για τόσα σοβαρά θέματα μάλιστα, τα μέλη της δημαρχιακής επιτροπής που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση ειδοποιήθηκαν μία μέρα πριν την συνεδρίαση τηλεφωνικώς και τις αναφορές του Δημάρχου τις είχανε στα χέρια την ημέρα που θα συνεδρίαζε η δημαρχιακή επιτροπή! Φυσικά τα μέλη της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν την απαράδεκτη διαδικασία, ψήφισαν «όχι», ενώ παράλληλα ανέφεραν πως για πρώτη φορά συμβαίνουν τέτοια πράγματα, δηλαδή τα εκτός ημερησίας θέματα να είναι περισσότερα από τα τακτικά!

Σύμφωνα με την αναφορά του δημάρχου που έχει ως θέμα την «κατάρτιση ή μη των όρων συνάψεως δανείου μεταξύ του Δήμου Κομοτηνής και Χρηματοπιστωτικού Ιδρύματος», ένα από τα δάνεια αφορά την κατασκευή της κερκίδας του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου, είναι της τάξεως των 480.000 ευρώ και είναι δεκαετούς αποπληρωμής. Ο δήμαρχος Κομοτηνής Δημήτρης Κοτσάκης σε δηλώσεις για το συγκεκριμένο δάνειο τόνισε πως «το σύνολο των έργων στο ΔΑΚ με την έκπτωση είναι 626.000 ευρώ. 200.000 ευρώ έχουμε ήδη χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών μέσω του κ. Νάκου, μένουν τα 426.000 ευρώ συν κάποια άλλα που μας επιβάλει η Super League, γιατί κάθε φορά είναι κάτι καινούρια δημοσιογραφικά και η σύνδεση του με τα έργα κοινής ωφέλειας του δήμου, νερό, αποχέτευση, όλα αυτά μας ανεβάζουν το ποσό στα 680.000 ευρώ, μείον τα 200.000 ευρώ 480.000 ευρώ αυτά τα οποία παίρνουμε δάνειο, γιατί σας είπα έχουμε μεν τα χρήματα αλλά δεν θέλω να κόψω από άλλα έργα που πρέπει να κάνουμε στους δημότες μας». Συνεχίζοντας ο κ. Κοτσάκης ανέφερε ότι το δάνειο θα μπορέσει να αποπληρωθεί από τα ενοίκια των καταστημάτων τα οποία κατασκευάζονται κάτω από τις κερκίδες!

Πάντως σε μια κερκίδα στην οποία μπορούν να υπάρχουν 10 καταστήματα, δεν μπορούμε να καταλάβουμε το ενοίκιο το οποίο θα έχουν και πότε θα αποπληρωθεί το δάνειο!

Η δεύτερη αναφορά του δημάρχου Κομοτηνής προς την δημαρχιακή επιτροπή έχει το ίδιο θέμα και αφορά την λήψη δανείου σχεδόν 1 εκατομμυρίου ευρώ (999.757,25 ευρώ), το οποίο απαιτείται για την αύξηση του κεφαλαίου της νέας δημοτικής επιχείρησης «ΟΡΦΕΑΣ».Τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά είναι ίδια με το προηγούμενο δάνειο.

Απ’ ότι φαίνεται το σύνολο των χρηματικών ποσών από τα δάνεια θα κοντέψει ή θα φτάσει το αρχικό ποσό που σκόπευε να πάρει ο Δήμος Κομοτηνής. Η δική μας θέση είναι αντίθετη με τις αποφάσεις της δημοτικής αρχή, διότι ανάπτυξη με δανεικά δεν γίνεται. Δεν είναι δυνατόν να αναπτύσσεις το παρόν μιας πόλης και των ανθρώπων της, υποθηκεύοντας το μέλλον. Τα δάνεια του σήμερα, σημαίνει με απλά λόγια, ότι οι επόμενες τέσσερις ή πέντε διοικήσεις του δήμου, θα πρέπει να πληρώνουνε για 20 χρόνια! Δηλαδή εμείς, οι απλοί πολίτες.

Με λίγα λόγια, για να κάνει σήμερα την πολιτική του ο Δημήτρης Κοτσάκης ζητάει από τις επόμενες τέσσερις ή πέντε διοικήσεις του δήμου να πληρώνουν επί 20 χρόνια την δική του αναπτυξιακή πολιτική.

Αυτό το πράγμα δεν έχει προηγούμενο στα ελληνικά αναπτυξιακά δεδομένα της αυτοδιοίκησης!!! - eleftherovima