Δευτέρα, Ιουλίου 20, 2009

«Παγωμένοι» οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα και το 2009


Αμετάβλητοι θα παραμείνουν οι μισθοί στις περισσότερες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα το 2009, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα έρευνας της Grant Thornton International.

Η έρευνα της αποκαλύπτει ότι το 21% των μη εισηγμένων εταιριών σχεδιάζει να μη χορηγήσει αυξήσεις στο προσωπικό το 2009, ενώ το 3% περίπου πιστεύει ότι θα μειώσει τελικώς τις αποδοχές τους. Από την άλλη πλευρά, μόλις το 10% των επιχειρήσεων αναμένει ότι θα αυξήσει τις αποδοχές πάνω από το ποσοστό του πληθωρισμού.

Στην Ελλάδα, το 65% (με 60% μέσο όρο στην ΕΕ) των μη εισηγμένων επιχειρήσεων απάντησε πως θα αυξήσει τις αποδοχές του προσωπικού του, βάσει του ποσοστού του πληθωρισμού.

Οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις για τις αποδοχές προέρχονται από τις χώρες της Ασίας (περιοχή Ειρηνικού), όπου το 29% των μη εισηγμένων επιχειρήσεων δε θα προσφέρει καμία αύξηση στις αποδοχές κατά το 2009. Σε μια αγορά όπου υπάρχει μεγάλη προσφορά εργασίας και η ζήτηση για εξειδικευμένους εργάτες βρίσκεται σε πτώση, οι θέσεις εργασίας είναι πολύτιμες και η αντικατάσταση των εργαζομένων πιο εύκολη.

Στην πιο ακραία περίπτωση, το 72% των ερωτηθέντων στην Ταϊβάν ανέφερε ότι δε θα χορηγήσει αυξήσεις στο προσωπικό το 2009. Από τη στιγμή που μόλις το 10% των επιχειρήσεων στην Ταϊβάν σχεδιάζουν να χορηγήσουν αυξήσεις στο προσωπικό βάσει του πληθωρισμού ή περισσότερο, οι προοπτικές φαίνονται ιδιαίτερα δυσοίωνες.

Αντιθέτως, οι σκανδιναβικές χώρες φαίνονται προετοιμασμένες να παρέχουν αυξήσεις κατά το επόμενο έτος, με το 82% των ερωτηθέντων (συγκριτικά με τον παγκόσμιο μέσο όρο, 64%) να αναφέρει ότι σκοπεύει να αυξήσει τις αποδοχές βάσει πληθωρισμού ή περισσότερο.

Η Δανία βρίσκεται πρώτη στη λίστα με 91%, ενώ οι επιχειρήσεις στη Φινλανδία (89%) και Σουηδία (74%) παρουσιάζουν παρόμοιες
υψηλές προσδοκίες.

Η πλειονότητα των επιχειρήσεων ανέφερε ότι προσδοκούν μείωση, και όχι αύξηση, του προσωπικού τους για το επόμενο έτος (-4% για το 2009, σε σύγκριση με 33% το 2008). Οι πιο αισιόδοξες χώρες ήταν το Βιετνάμ (+60%), η Μποτσουάνα (+49%) και η Αρμενία (+35%), όπου ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό των επιχειρήσεων αναμένει αύξηση των ποσοστών απασχόλησης.

Ωστόσο, υπάρχει ένα εξίσου σημαντικό ποσοστό επιχειρήσεων που αναμένουν μείωση των ποσοστών απασχόλησης για το 2009, όπως η με τις η Χιλή (-33%), το Χονγκ Κονγκ (-35%) και η Ισπανία (-42%). Οι απαισιόδοξοι λένε ότι και το 2010 οι αυξήσεις στις μισθολογικές απολαβές θα είναι οριακές.